Skip to main content

Στην… κατάψυξη η παραγωγή

Από την έντυπη έκδοση

Των Δανάης Αλεξάκη και Φάνη Ζώη

«Πάγωσε» και παρέλυσε την παραγωγή και τις εμπορευματικές μεταφορές στη μισή χώρα η κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίδα», προκαλώντας έντονα προβλήματα στις βιομηχανίες και τις διαμεταφορικές επιχειρήσεις, κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια, όπου σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεκόπη καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, χωρίζοντας την Ελλάδα ουσιαστικά στα δύο.

Βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπόριο δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν χθες εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις/μεταφορές, με τα σούπερ μάρκετ να κλείνουν στις 19.00. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά διατηρεί πάντως ψύχραιμη αντιμετώπιση καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να μην εκφράζονται φόβοι δημιουργίας ελλείψεων σε βασικά είδη όπως π.χ. καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα κ.τ.λ. Ωστόσο και σήμερα αναμένονται αρρυθμίες στην παραγωγή λόγω των δύσκολων μετακινήσεων.

Χθες, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις υπήρξαν στη σύνδεση Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, με την τροφοδοσία να μπλοκάρει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεκόπη χθες σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, κυρίως στο Ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου, λόγω χιονοπτώσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων προκάλεσε ανατροπές στις διανομές εμπορευμάτων. Όλη τη νύχτα καταβάλλονταν προσπάθειες να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρεπόταν σε όσους δεν έχουν αλυσίδες να κυκλοφορούν. Για σήμερα, που αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, εκτιμάται ότι η κυκλοφορία θα συνεχίσει να είναι δύσκολη σε κάποια σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο, ωστόσο σιγά σιγά η εικόνα θα ομαλοποιηθεί.

Η λειτουργία της λιανικής τροφίμων

Η «Ελπίδα», πάντως, βρήκε σε επιφυλακή τη λιανική τροφίμωνποτών, με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και τη μικρή λιανική να προχωρούν σε αναπροσαρμογές στη λειτουργία των καταστημάτων ανά περιοχές, ενώ «προετοιμασμένοι» εμφανίστηκαν οι εγχώριοι καταναλωτές.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι των αλυσίδων «το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αναπροσαρμόστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζέμενων και των καταναλωτών. Από νωρίς χθες κάποια σημεία έκλεισαν π.χ. από τις δέκα το πρωί στα Οινόφυτα και στον Ωρωπό, ενώ σταδιακά το πλάνο λειτουργίας “ακολουθούσε” το κύμα της κακοκαιρίας. Ενδεικτικά, στα βόρεια προάστια από τις δύο τρεις το μεσημέρι έκλεισαν καταστήματα στα Βριλήσσια, στη Λεωφόρο Πεντέλης κ.τ.λ. Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεδομένου της δυσκολίας και της επικινδυνότητας των μετακινήσεων δεν εφαρμόστηκε πλήρες ωράριο».

Εξάλλου, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη «η κίνηση ήταν υποτονική και επικράτησε ψυχραιμία και κατανόηση. Στα μεγάλα καταστήματα η επισκεψιμότητα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Οι περισσότεροι καταναλωτές επισκέφτηκαν τα καταστήματα το διήμερο που προηγήθηκε (Παρασκευή 21/1- Σάββατο 22/1) και προετοίμασαν τις αγορές του νοικοκυριού εν όψει της σφοδρής κακοκαιρίας. Συνεπώς, με την εμφάνιση της “Ελπίδας” τουλάχιστον στην Αττική περισσότερο κινήθηκαν τα γειτονικά σημεία πώλησης για κάλυψη έκτακτων ελλείψεων, σε περιορισμένο ωστόσο βαθμό».

Και το κανάλι της μικρής λιανικής εξάλλου σε αρκετές περιπτώσεις κατέβασε ρολά νωρίς, για λόγους ασφαλείας. Η έντονη χιονόπτωση που επικράτησε από το πρωί δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για ψώνια παρά μόνο εάν υπήρχε σημαντική έλλειψη, που δεν μπορούσε να «περιμένει» λίγα εικοσιτετράωρα.

Στο κομμάτι της διανομής εμπορευμάτων στα καταστήματα, οι όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν δεν προκαλούν ανησυχία καθώς υπάρχει πρόβλεψη για υψηλά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν αρκετές μέρες ζήτησης.

Σε επιφυλακή παραμένουν τα επιτελεία των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς από σήμερα. Από χθες το πρωί τα ειδικά οχήματα του δήμου βρίσκονται στους δρόμους, ρίχνουν αλάτι και συνεχίζουν τους εκχιονισμούς τόσο σε κεντρικούς δρόμους, καθώς και σε διάφορα σημεία, προκειμένου να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. 

Προβλήματα στις παραδόσεις

Προβλήματα σημειώθηκαν στις παραδόσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών, όπου σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αδύνατον να προωθηθούν. Η πλειονότητα των αλυσίδων προχώρησε σε έγκαιρη ενημέρωση για τυχόν καθυστερήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις ανανεώθηκε η ημερομηνία παράδοσης.

Αντίστοιχα και οι πλατφόρμες παραγγελιών σούπερ μάρκετ αλλά και φαγητού προχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις στη διακοπή των παραδόσεων, ωστόσο δυστυχώς καταγράφηκαν, για ακόμα μια φορά, και περιστατικά όπου ταχυμεταφορείς αναγκάστηκαν να παραδώσουν σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Αποφάσεις περιορισμού λειτουργίας είχαν ληφθεί από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ, οι οποίες έχουν «παγώσει» τις παραδόσεις προϊόντων. Χαρακτηριστικά, η ACS Couriers έχει αναστείλει τη λειτουργία των περισσότερων καταστημάτων στην Αττική, καθώς και σε Βοιωτία, Εύβοια και Άνδρο. Όσον αφορά τις παραδόσεις, όταν αυτές εκτελούνται, πραγματοποιούνται με βαν και πάντα με την παρουσία συνοδηγού. Καθυστερήσεις παρατηρούνται, επίσης, στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τα οποία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της εξυπηρέτησης των πελατών.