Skip to main content

Τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό οι βιομηχανίες στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε για τρεις ημέρες τουλάχιστον, την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες βιομηχανίες της χώρας, καθώς η Τεχεράνη σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία, σε μια περίοδο που η κατανάλωση στο Ιράν αυξήθηκε λόγω του ψύχους.

H Τουρκία καλύπτει από το Ιράν το 16% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος η ημερήσια ροή ιρανικού φυσικού αερίου μειώθηκε από 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα 2-3 εκατομμύρια κυβικά. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το πρόβλημα επιδεινώθηκε και λόγω βλάβης στον αγωγό μεταφοράς ιρανικού φυσικού αερίου στο σημείο εισόδου Γκιουρμπουλάκ, στην επαρχία Αγκρι του Ιράν.

Η τουρκική υπηρεσία ενέργειας (BOTAŞ) αναγκάστηκε να περιορίσει κατά 40% το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια, ενώ ανακοινώθηκε ότι από σήμερα θα ισχύσουν διακοπές ρεύματος σε όλες τις Οργανωμένες Βιομηχανικές Ζώνες (OSB) στην Τουρκία, οι οποίες θα διαρκέσουν 3 έως 4 ημέρες.

Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα από 287,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 19 Ιανουαρίου, μειώθηκε στα 243,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 21 Ιανουαρίου-καταγράφοντας πτώση κατά 15%.

Η απόφαση της BOTAŞ να περιορίσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 60%, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αβεβαιότητες στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην παραγωγή. Αλλά και η μείωση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άρχισε να προκαλεί προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πολλές βιομηχανικές ζώνες στην Τουρκία άρχισαν ήδη εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην βιομηχανική ζώνη «Ατατούρκ» της Σμύρνης, ανακοινώθηκε διακοπή ρεύματος για 72 ώρες, από αύριο ως την Πέμπτη. Ανάλογες σε χρονική διάρκεια διακοπές ρεύματος ανακοινώθηκαν στα Αδανα και στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ , υποστήριξε ότι οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων ζήτησαν αντί να λειτουργούν οι επιχειρήσεις του με το 50% της δυναμικότητας, να παραμείνουν κλειστές για λίγες ημέρες.

Ο Αλί Μπαχάρ, Πρόεδρος της Βιομηχανικής Ζώνης της Αττάλειας, προειδοποίησε ότι «οι εταιρείες θα υποστούν μεγάλες απώλειες, ενώ η διακοπή της παραγωγής στη χώρα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κοινωνία»