Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Θα πρέπει να μαζευόμαστε δημοσιονομικά- Αυτό δεν σημαίνει απόσυρση μέτρων

«Θα πρέπει να μαζευόμαστε», δήλωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «μετά από μια διετία που η χώρα αύξησε σημαντικά τα πρωτογενή της ελλείμματα, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια προσαρμογή προς την Δημοσιονομική Σταθερότητα το 2022».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο υπουργός επεσήμανε δε ότι «δημοσιονομική ευελιξία δεν συνεπάγεται και δημοσιονομική ανευθυνότητα».

Ωστόσο, είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει απόσυρση των μέτρων στήριξης αλλά περισσότερο στοχευμένα μέτρα, που θα στηρίζουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από την υγειονομική αλλά και την κρίση που προκύπτει από τον υψηλό πληθωρισμό».

«Άρα και η Ελλάδα το 2022 δεν είπε ότι δεν θα βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βοηθά και το ύψος των μέτρων εκτιμάται ότι θα ανέλθει με τα σημερινά δεδομένα στα 3,7 δισ. ευρώ. Απλά η έκταση της βοήθειας δεν θα είναι η ίδια όσο επιστρέφει η κανονικότητα, όπως ισχύει πανευρωπαϊκά», πρόσθεσε.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στις αρχές του έτους

Αναφερθείς στον ΦΠΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αξιολογήθηκε το σύνολο του σε όλα τα προϊόντα και θεωρήθηκε ότι «στις αρχές του έτους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις οι οποίες και να έχουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και ταυτόχρονα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτή η όποια μείωση του ΦΠΑ θα περάσει τελικά στον πολίτη, μπορεί να μείνει κάπου στα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μελετήσαμε, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρίσεων στο μέλλον. Έχω πει ότι ποτέ δεν έχω απορρίψει κάτι».

Σχετικά με τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού της χώρας, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δανείστηκε μεν ακριβότερα, αλλά κλείδωσε το επιτόκιο σε ένα ύψος λιγότερο από το μισό αυτού που είχε τον Μάρτιο του 2019. Κλείδωσε το επιτόκιο για την επόμενη δεκαετία. Γιατί η εκτίμηση όλων είναι ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα όταν η νομισματική πολιτική, καταρχήν στην FED και δευτερευόντως στην ΕΚΤ, θα τείνει προς περιορισμός της ρευστότητας κι αύξηση των επιτοκίων».

«Σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παντού αυξήθηκε σημαντικά το κόστος δανεισμού, σε σχέση με το αντίστοιχο που είχαν οι ίδιες χώρες 6 μήνες πριν και 12 μήνες», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «και το γερμανικό επιτόκιο, μετά από 3 χρόνια, πέρασε σε θετικό έδαφος».

Με τρεις τρόπους θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια

Όσον αφορά την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανέφερε ότι «Έχουμε επιλέξει να το ενισχύσουμε και το υλοποιούμε με 3 τρόπους. Ο ένας είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε υλοποιήσει περίπου το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά αυτές τις μειώσεις φόρων, οι οποίες συνεχίζονται και το 2022. Ο δεύτερος τρόπος είναι η αύξηση του μισθού.

Κάναμε μια αύξηση 2%, εμείς θριαμβολογήσαμε ότι είναι υψηλό ποσοστό, ωστόσο οι μισές χώρες της Ευρώπης έκαναν έως 2% και ερχόμαστε να κάνουμε νέα αύξηση πιο γενναία από την πρώτη μέχρι τον Μάιο συμπληρωματικά προς το προηγούμενο μέτρο. Και ο τρίτος άξονας είναι ότι μέσα από στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ για 86.000 θέσεις απασχόλησης φέτος, του πρώτου ενσήμου για νέους, της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών άλλες 50.000 θέσεις απασχόλησης το 2022 πάμε να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού καλύπτοντας και τον άνεργο.

Για τον κορωνοϊό, επιστρεπτέες τον Ιούνιο, πάγιες δαπάνες τον Ιούνιο, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τον Μάρτιο και αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που νομοθετήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. 400 εκατ. μόνο τον Ιανουάριο για την κάλυψη τμήματος του ενεργειακού κόστους και τέλος έλεγχος της λειτουργίας αγοράς. Αυτό είναι το συνολικό πακέτο για να βοηθήσουμε την οικονομία».