Skip to main content

Πετρέλαιο: Οι Χούθι έστειλαν σε υψηλό επτά ετών την τιμή του μπρεντ

Σε υψηλό επταετίας έφτασαν οι τιμές του βαρελιού πετρελαίου μπρεντ καθώς από τη μία ενισχύονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή με τις χθεσινές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την άλλη αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζήτηση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. 

Η τιμή του μπρεντ για διακανονισμό Μαρτίου κατέγραφε κέρδη 1,5%, στα 87,75 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe στις 7:05 π.μ. ώρα Λονδίνου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. 

Μετά την επίθεση με drone των Χούθι στα ΗΑΕ,  τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ,  η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate ενισχύθηκε επίσης (1,9%), σε πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι ( 85,43 δολ.) για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. 

«Το κλίμα στην αγορά παραμένει εποικοδομητικό και η επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφερε μόνο μια περαιτέρω ώθηση στις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV, Γουόρεν Πάτερσον. «Οι διαταραχές του εφοδιασμού σε συνδυασμό με τη σταθερή ζήτηση σημαίνουν ότι η αγορά πετρελαίου είναι πιο σφιχτή από το αναμενόμενο», πρόσθεσε. 

«Η νέα γεωπολιτική ένταση έχει φέρει νέες ανησυχίες για τις προμήθειες στην αγορά», ανέφερεραν από την πλευρά τους σε οι αναλυτές της ANZ Research.

Η εταιρεία πετρελαίου ADNOC των ΗΑΕ, η οποία επλήγη από τη χθεσινή επίθεση, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδια συνέχειας της επιχειρηματικής της δραστηριότητας για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη προμήθεια προϊόντων στους τοπικούς και διεθνείς πελάτες της. 

Οι ανοδικές τιμές προσθέτουν περαιτέρω δύναμη στη φυσική αγορά αργού πετρελαίου της Ασίας και τα συρρικνωμένα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Η Goldman Sachs Group αύξησε τις προβλέψεις της για το μπρεντ για το 2022 και το 2023, προβλέποντας τιμή 100 δολ. το τρίτο τρίμηνο.  Οι αναλυτές της CommSec δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. 

«Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος καθώς ο κόσμος ανοίγει μετά από 2 χρόνια lockdown και ξαναρχίζει μια πιο φυσιολογική τροχιά ζήτησης», δήλωσε ο Ας Γκλόβερ της CMC Markets.  «Εάν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχιστούν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορέσουν να επιτύχουν την ημερήσια αύξηση κατά 400.000 βαρέλια, οι μακροοικονομικές προβλέψεις σε συνδυασμό με τις ισχυρές τεχνικές προοπτικές θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να πιέζουν προς το όριο των 100 δολαρίων, όπου βρίσκεται το επόμενο (ουσιαστικό) επίπεδο τεχνικής αντίστασης», είπε.

naftemporiki.gr