Skip to main content

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 – Έρχεται bonus system στο Δημόσιο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Την παροχή κινήτρων σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι σχεδιάζει η κυβέρνηση εντός του έτους. Όσον αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους  σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος  έχει δρομολογηθεί για το 2023.

Εντός του έτους η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει ένα bonus system στο Δημόσιο με βασικό στόχο να δοθούν κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου. Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, άμεσος στόχος δεν είναι η προσέλκυση εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα εξετασθεί με δεδομένη την ανάγκη ανάπτυξης κινήτρων σε θέσεις που είναι αναγκαίο.

Τομείς οι οποίοι σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα θα θεωρηθούν κρίσιμοι καθώς θα παρέχονται ισχυρά κίνητρα για υπαλλήλους οι οποίοι θα επιτυγχάνουν στόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στελέχωση του ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Για φέτος το συγκεκριμένο σύστημα εξετάζεται να εφαρμοσθεί σε πιλοτική μορφή κι αν αποδειχθεί πως δουλεύει, μπορεί να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Δεδομένου πως η στοχοθεσία είναι ετήσια, η χρονιά μεγάλης εφαρμογής εκτιμάται ότι θα είναι ο προϋπολογισμός του 2023 και σε ευρύτερη μορφή το 2024, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές

Το bonus system θα εφαρμόζεται σε μονάδες που έχουν να πετύχουν ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή ένας στόχος που απαιτεί σημαντική βελτίωση της απόδοσης. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων» εξηγούσαν  αρμόδιες πηγές φέρνοντας ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επιτροπές διαγωνισμών.

Ένα μέρος της πρωτοβουλίας καλύπτεται από το Ταμείο Ανάπτυξης μέσα από το έργο μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση με συνολικό κόστος 51 εκατ ευρώ. Για φέτος προβλέπονται 10 εκατ. ευρώ μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του bonus sustem.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2023

 

Για το 2023 φαίνεται ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο αφού πρέπει να προηγηθεί η επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτό συμβαίνει καθώς, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να είναι γνωστοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες  και να αρθεί το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής και των προσωρινών μέτρων.