Skip to main content

Τουρκία: Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός το 2022- Θα φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2023;

Η «ανορθόδοξη» πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σημαντική υποτίμηση της λίρας τον προηγούμενο χρόνο, επέτρεψαν στον πληθωρισμό να «κατατρώει» τα εισοδήματα των Τούρκων τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας μια οικονομική κρίση με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στη χώρα. 

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή βγήκε εκτός ελέγχου στην Τουρκία φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό 19 ετών, στο 36,08%, και αναμένεται να συνεχίσει αυτή την ξέφρενη πορεία του τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει στι περίπου 27% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό εκτιμάει δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. 

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώνεται στο 40% στο τέλος του πρώτου τριμήνου και στο 39% στα μέσα του έτους, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση στη δημοσκόπηση του Reuters στις 10-14 Ιανουαρίου. Φαίνεται επίσης να μειώνεται στο 26,8% μέχρι το τέλος του 2022 και στο 15,4% το 2023, εκτίμησε που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό έως τα μέσα του 2023.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022 κυμαίνονταν ευρέως από 17% έως και 46%.

Παράλληλα ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει κατεύθυνση αυξάνοντας τα επιτόκια στο μέλλον, παρά την πρόσφατη «υπακοή» στην πολιτική της κυβέρνησης για χαμηλά επιτόκια χαμηλά. Η διάμεση εκτίμηση για το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας ήταν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 14% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά επτά από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση περίμεναν μείωση, και τρεις προέβλεπαν αύξηση – με την κορυφαία εκτίμηση στο 25%.

Ο Ερντογάν πίεσε για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων για να υποστηρίξει το νέο του οικονομικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στις εξαγωγές και τις πιστώσεις, παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τη ευρεία κριτική για την πολιτική του. Σύμφωνα με τις αρχές, το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε μεγάλο βαθμό λόγω των βαρέων λογαριασμών για τις εισαγωγές της Τουρκίας, που λένε ότι θα βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του νέου οικονομικού σχεδίου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022 και στο 2,3% το 2023. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας παρατηρήθηκε στο 10,1% το 2021 καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση λόγω της πανδημίας, αλλά ο ρυθμός επέκτασης εκτιμάται να πέφτει στο 3,5% το 2022 και να διαμορφώνεται στο 4,0% το 2023.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε έλλειμμα- ρεκόρ στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης καθώς το μηνιαίο έλλειμμα εκτινάχθηκε 237,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 145,7 δισ. λίρες, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό έλλειμμα για το 2021 στα 192,2 δισ. λίρες.

naftemporiki.gr