Skip to main content

Γερμανία: Στο 2,7% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το 2021, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία την Παρασκευή. 

Το 2021 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκε αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον ιό και τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι η Γερμανία έφτασε κοντά στη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αν και δεν δημοσίευσε τριμηνιαία εκτίμηση. Παράλληλα, αύξησε επίσης την εκτίμησή της για το 2020, που είχε συρρικνθεί κατά 4,6% το 2020- ήταν το πρώτο έτος πλήρους καραντίνας και σκληρών κοινωνικών περιορισμών στον απόηχο του Covid.

«Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid-19 και τα σχετικά προληπτικά μέτρα και το 2021», δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Georg Thiel, προσθέτοντας ότι οι οικονομικές επιδόσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο πριν από την κρίση. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικονομικές επιδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν σε όλους τους τομείς πέρυσι.

Η οικονομία της χώρας που εξαρτάται από τις εξαγωγές έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τα προβλήματα στην προσφορά, αφήνοντας τις επιδόσεις πολύ πίσω από τις προσδοκίες. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Γερμανία ενδέχεται να μην επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα ΑΕΠ για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Bundesbank. 

Η γερμανική κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο πριν αποκτήσει «σημαντική δυναμική» την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρουσίασε τα στοιχεία, ο Thiel επιβεβαίωσε ότι η οικονομία πιθανότατα θα έχει συρρικνωθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, δεδομένου του φρέσκου κύματος της πανδημίας.

Στις 28 Ιανουαρίου, η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, αναλυτές και φορείς του κλάδου παραμένουν αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη της Γερμανίας απλώς καθυστερεί. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022. Τον Δεκέμβριο, η Bundesbank εξέδωσε ακόμη πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάκαμψη 4,2% το 2022 και ανάπτυξη 3,2% το 2023.

Οι επερχόμενες οικονομικές επιδόσεις παραμένουν θολές από την αβεβαιότητα. 

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid αυξάνεται ραγδαία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν νέες καθημερινές μολύνσεις περίπου 80.000 ανθρώπων.

naftemporiki.gr