Skip to main content

Τουρκία: Πού πήγαν 7 δισ. δολάρια;

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Πολλά και αναπάντητα ερωτήματα έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να πουλήσει επτά δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο ημέρες, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου, για να στηρίξει τη λίρα. «Πού και από ποιον πουλήθηκαν; Από που προήλθαν αυτά τα δολάρια;» είναι τα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα Cumhuriyet. «Το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία του δολαρίου ήταν 18,40 λίρες, ποιος αντάλλαξε δολάρια; Ποιος είχε σπεύσει να ενημερώσει αυτούς που πραγματοποίησαν αυτήν την ανταλλαγή;», διερωτάται σε κύριο άρθρο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Το δολάριο έπεσε από τις 18,40 λίρες, στις 10,27, μετά τις πωλήσεις συναλλάγματος.

Απαντήσεις ζητούν όμως και οι πολίτες που συγκρότησαν διαδήλωση χθες, έξω από το παράρτημα της Κεντρικής Τράπεζας , στη Σμύρνη: «Πού πήγαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια;», έγραφε το πανώ που κρατούσαν. «Κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά, κερδοσκοπώντας με την λίρα», καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τούρκοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα πούλησε συνάλλαγμα στην αγορά, μέσω άλλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και έτσι επιτεύχθηκε η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νόμου για την Κεντρική Τράπεζα αυτό είναι παράνομο. « Κάποιοι επενδυτές με δολάρια μπορούσαν να γνωρίζουν αυτή την κίνηση και έτσι έβγαλαν χρήματα με κερδοσκοπία», γράφει η εφημερίδα Sozcu.

Οι καταγγελίες πάντως αυτές διαψεύστηκαν μεν από τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ,αλλά ο ίδιος κάλεσε το Τραπεζικό και Εποπτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει έρευνα για κερδοσκοπία. «Ουδείς παρενέβη. Χιλιάδες μεμονωμένοι πωλητές συναλλάγματος συναγωνίστηκαν μεταξύ τους εκείνο το βράδυ», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν κατά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Δεκεμβρίου και κατά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 21 Δεκεμβρίου, φτάνοντας συνολικά τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Νομικοί και οικονομολόγοι υπέβαλαν μάλιστα με επιστολή τους ,αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα να διερευνήσει τις καταγγελίες. 

Μόνο το Δεκέμβριο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε πέντε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει τη λίρα, με αποτέλεσμα  τα καθαρά αποθεματικά της τράπεζας να μειωθούν την προηγούμενη εβδομάδα από 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 δισεκατομμύρια.