Skip to main content

Reuters: Πάνω από το 30% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Καλπάζει ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αφού η κεντρική τράπεζα επιμένει σε μειώσεις επιτοκίων κόντρα στην οικονομική λογική και ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί με «τερτίπια» να στηρίξει προσωρινά μόνο τη λίρα. 

Σε δημοσκόπηση του Reuters αναλυτές υπολογίζουν ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα σκαρφάλωσε στο 30,6% – σπάζοντας έτσι το φράγμα του 30% για πρώτη φορά το 2003, εν μέσω διακυμάνσεων – ρεκόρ στο τουρκική νόμισμα. 

Οι εκτιμήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κυμαίνονται από το 26,4% έως και το 37,3%. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία ήταν κοντά στο 20%, μετά και την δραστική μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. 

Ακόμη και σε μηνιαία βάση, σε σχέση δηλαδή με τον Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 9% (με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 5,5% έως και 14,6%). 

Σύμφωνα με την Turk – Is, τη συνομοσπονδία εμπορίου, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 25,75% σε σχέση με τον Νοέμβριο και 55% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Ήταν το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές τροφίμων από το 1987. 

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στα τέλη του έτους ήταν 18,4% και της κυβέρνησης 16,2%. 

naftemporiki.gr