Από την έντυπη έκδοση
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Ποσό ύψους 1,57 δισ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα προς έξι ελληνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες στην υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με έξι ελληνικές τράπεζες, με το ποσό που θα εκταμιευθεί άμεσα να ανέρχεται σε 970 εκατ. ευρώ.
Η υπογραφή των συμφωνιών
Τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των εξής πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.
Έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Με αφορμή την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο όλων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Από την αξιοποίηση των δανειακών πόρων, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αφορούν πλήθος κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλουν, καταλυτικά, στην ταχύτερη μετάβαση της Ελλάδας στη μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Εντός 30 ημερών
Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα. Το ενδιαφέρον για τα δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, προβλέπεται να είναι έντονο, καθώς το επιτόκιο του δανείου είναι μόλις 0,35%. Το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο, έως και 50%, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όσον αφορά την ιδιωτική συμμετοχή, αυτή μπορεί να καλυφθεί με κεφάλαια από τα ίδια χρηματικά διαθέσιμα ή και δάνεια μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας που λαμβάνει ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου από τους μετόχους ή εταίρους ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και με εισφορά σε είδος που συνδέεται ευθέως με την επιλέξιμη επένδυση και αποτιμάται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους.
Η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.
Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.
Αίτημα στην Κομισιόν
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η υποβολή του ελληνικού αιτήματος στην Κομισιόν για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, μετά και την υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο προκειμένου η Κομισιόν να γνωμοδοτήσει ότι έχει υλοποιηθεί η λίστα με τα ορόσημα που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά με βάση το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας
Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους:
* πράσινη μετάβαση,
* ψηφιακός μετασχηματισμός,
* καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη,
* ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και
* εξωστρέφεια.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αναλάβουν τόσο την προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν όσο και την παρακολούθηση υλοποίησής τους.