Skip to main content

Το άτυπο lockdown φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Από την έντυπη έκδοση

Νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει εντός των ημερών η κυβέρνηση, με τους επαγγελματικούς φορείς να αντιδρούν και να μιλούν για άτυπο lockdown.

Η έξαρση της πανδημίας, που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των λοιμωξιολόγων, υποχρέωσε την κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας από τις αρχές του νέου έτους, αλλά η συρρίκνωση της δραστηριότητας των κλάδων της εστίασης, της διασκέδασης και του αθλητισμού οδηγεί αναγκαστικά και σε μέτρα ανακούφισης.

Ωστόσο, αυτή τη φορά θα πρόκειται για στοχευμένα μέτρα, που θα αφορούν μόνο τις πληγείσες επιχειρήσεις και δεν θα είναι γενικής εφαρμογής. Επίσης, το πιθανότερο είναι να μην είναι τόσο γενναιόδωρα όσο εκείνα των πρώτων φάσεων της πανδημίας.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα ισχύσουν όμως από τις 3 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες, εν μέσω νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Τα νέα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πλεύρης από τις 3 Ιανουαρίου έως τουλάχιστον τις 16 Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

* Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης από το προσωπικό στους χώρους της εστίασης και από όλους τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και «όπου υπάρχει συνωστισμός».

* Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Απαγόρευση της παραμονής ορθίων στα καταστήματα και υποχρεωτική τήρηση μετρικών αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα με ανώτατο όριο την παραμονή 6 ατόμων ανά τραπέζι.

* Αύξηση της τηλεργασίας στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.

* Επιβολή ανώτατου ορίου πληρότητας (10% της συνολικής χωρητικότητας) στα γήπεδα με παράλληλη επιβολή πλαφόν 1.000 ατόμων ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

* Πραγματοποίηση επισκέψεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών και απαγόρευση των ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης ότι σε δεύτερη φάση εξετάζεται το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, καθώς και της διεξαγωγής όλων των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Επισήμανε, όμως, ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τον βαθμό τήρησης των νέων μέτρων.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα εισέρχεται «στην επικράτηση της Όμικρον» και τόνισε ότι πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο χρόνος λήψης των νέων μέτρων καθώς και το περιεχόμενό τους δεν καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά από τους ειδικούς.

ΓΣΕΒΕΕ: Πρόκειται για ένα άτυπο lockdown

 

Η εστίαση είναι και πάλι ο πρώτος κλάδος που «πληρώνει» την εκτόξευση της διασποράς του Covid-19, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, θέτουν νέους περιορισμούς στη λειτουργία της. «Πρόκειται για ένα άτυπο lockdown», αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Οι επιχειρήσεις, σημειώνει, με τον περιορισμό του ωραρίου και τα λοιπά μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ήδη συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, αν δεν υπάρξει στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ευτυχώς», αναφέρει ο ίδιος, «που τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, διότι αν τίθεντο σε ισχύ νωρίτερα το πλήγμα θα ήταν καταστροφικό». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στον ήδη αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από τους εσωτερικούς χώρους και στην υποχρεωτικότητα επίδειξης rapid test για τους εξωτερικούς, κάτι που από την ΠΟΕΣΕ είχε χαρακτηριστεί ως μέτρο που εμποδίζει την επίσκεψη στα καταστήματα της εστίασης άνω του 50% των δυνητικών της πελατών.

Tα αιτήματα του κλάδου για τη στήριξή του καθίστανται πλέον πιο επιτακτικά μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων. Tα άμεσα κυριότερα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητεί ο κλάδος για την αποφυγή απώλειας επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας είναι τα εξής: Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.