Skip to main content

Φουντώνει ο «πόλεμος» για την κυριαρχία στην αγορά επεξεργαστών

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Πόλεμος δισεκατομμυρίων δολαρίων μαίνεται στην αγορά των επεξεργαστών, με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ε.Ε., Νότια Κορέα και Κίνα να πλειοδοτούν για το ποιος θα κυριαρχήσει. Τα ποσά που ακούγονται και κάποια από αυτά επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές είναι ιλιγγιώδη και αντικατοπτρίζουν το μέγεθος των αλλαγών που δρομολογούνται στον κόσμο της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων. Οι αναπτυσσόμενες τάσεις της τεχνολογίας, από το 5G έως την αυτόνομη οδήγηση, την αμυντική βιομηχανία και το metaverse, απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ. Παράλληλα, το ταβάνι που χτύπησε η εφοδιαστική αλυσίδα επεξεργαστών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (σ.σ.: το πρόβλημα οξύνθηκε από τον Απρίλιο, μετά την προσάραξη του containership Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ), καθώς και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε πολλούς τομείς λόγω Covid-19 δείχνουν πως οι κατασκευαστές επεξεργαστών μπορούν να εξελιχθούν σε κυρίαρχους του κόσμου.

Την ανατροπή λοιπόν προσπαθεί να κάνει η Ιαπωνία στον πόλεμο των επεξεργαστών που μαίνεται, μπαίνοντας σφήνα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της αγοράς, μετά και την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκρίνει πρόγραμμα ύψους 6,8 δισ. δολ. για την ενίσχυση της βιομηχανίας παραγωγής επεξεργαστών, με στόχο να καταστεί η χώρα παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή επεξεργαστών. Νωρίτερα το καλοκαίρι, οι ΗΠΑ μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων είχαν αφήσει να διαρρεύσει η πρόθεση για την υλοποίηση πενταετούς προγράμματος ύψους 52 δισ. δολ. για τη βιομηχανία επεξεργαστών, υποδηλώνοντας ότι δεν σκοπεύουν να μοιραστούν με άλλους τα ηγετικά μερίδια που κατέχουν.

Να όμως που η Νότια Κορέα εξέπληξε τους πάντες, δηλώνοντας την πρόθεσή της να υποστηρίξει τη βιομηχανία ημιαγωγών της με 450 δισ. δολ. τα επόμενα 10 χρόνια. Στον έλεγχο της βιομηχανίας επεξεργαστών ποντάρει και η Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόγραμμα 150 δισ. δολ. που εντάσσεται στο National Integrated Circuit Plan της Κίνας, έναν οδικό χάρτη για την οικοδόμηση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών και την επιτάχυνση της κατασκευής τσιπ. Ο στόχος είναι να καλύψει την τοπική ζήτηση τσιπ μέχρι το 2030, αλλά και να πλασαριστεί στους υπολογίσιμους παίκτες στην αγορά. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για δημιουργία εργοστασίων παραγωγής επεξεργαστών. Η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ Intel Corp έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επενδύσει έως και 91 δισ. δολ. στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να προκρίνονται ως χώρες δημιουργίας εργοστασίων παραγωγής επεξεργαστών. Και όπως τονίζουν οι γνώστες του χώρου, η δημιουργία ενός μόνο εργοστασίου ημιαγωγών στην Ευρώπη θα μπορούσε να προσθέσει μεταξύ 77 και 85 δισ. ευρώ επιπλέον ΑΕΠ σε μια περίοδο 10 ετών, επιβεβαιώνοντας την υπεραξία της επένδυσης και τη σημασία της.