Skip to main content

Αδύναμος κρίκος η εφοδιαστική αλυσίδα

Από την έντυπη έκδοση

Των Έφης Τριήρη και Φάνη Ζώη

Σε «εφιάλτη» έχουν μετατραπεί οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που -όπως φαίνεται- θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ όσο είχε προβλεφθεί αρχικά, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι μπορεί να συνεχιστούν έως και τις αρχές του 2023. Το πρόβλημα κορυφώθηκε στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπου τα ράφια πολλών καταστημάτων έμειναν άδεια λόγω καθυστερήσεων στις προμήθειες, τις ελλείψεις πρώτων υλών αλλά και εργατικού δυναμικού.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες άρχισαν να γίνονται αισθητά από την αρχή του έτους, όταν οι εμβολιαστικές εκστρατείες βοήθησαν τις οικονομίες να ανακάμψουν δυναμικά, πυροδοτώντας εξαιρετικά μεγάλη καταναλωτική ζήτηση που δεν μπορούσε ωστόσο να καλυφθεί από την προσφορά. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα άρχισαν στα τέλη Μαρτίου πρώτα με το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ και εν συνεχεία με το νέο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα στη διάρκεια του καλοκαιριού που οδήγησε στο κλείσιμο νευραλγικών για το εξαγωγικό εμπόριο λιμένων στην Κίνα και στη Νοτιοδυτική Ασία. Όταν δε αποκαταστάθηκε η τροφοδοσία, ο συνωστισμός containerships σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά λιμάνια που είχαν φορτώσει από την Ασία ήταν τόσο μεγάλος τους τελευταίους μήνες του έτους, που παρέμεναν καθηλωμένα μέρες πολλές έως ότου ξεφορτώσουν, με τη συμφόρηση αυτή να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2022.

Οι χρόνοι παράδοσης στον τομέα της μεταποίησης χτύπησαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, οι ναύλοι και τα υπόλοιπα έξοδα μεταφοράς πολλαπλασιάστηκαν, ενώ οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξαρτήματα, ανταλλακτικά και τελικά προϊόντα εκτοξεύθηκαν στη στρατόσφαιρα. Σχεδόν όλα τα κομμάτια του τομέα της μεταποίησης επηρεάστηκαν και στην Ευρώπη δύο στις πέντε βιομηχανίες αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Στην Ελλάδα, πάντως, την τρέχουσα χρονιά διαγκωνίστηκαν μεγάλες εταιρείες για να αποκτήσουν στρατηγική θέση στην ανάπτυξη εμπορευματικών υποδομών, έναν κλάδο που προσφέρει υψηλές αποδόσεις και απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς η απότομη αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση των εταιρειών για σύγχρονα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Ο Ασπρόπυργος, η Μαγούλα, η Ελευσίνα και η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο μικροσκόπιο επενδυτών, οι οποίοι είτε επιδιώκουν να προχωρήσουν σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του χώρου είτε δρομολογούν την ανάπτυξη των δικών τους αποθηκών για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς. Με στόχο, μάλιστα, τη βελτίωση των παραδόσεων και την άμεση ανατροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αρκετές είναι οι εταιρείες που τον τελευταίο χρόνο αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους εντός του αστικού ιστού των μεγαλουπόλεων.