Skip to main content

Market Beat: Το κλίμα διεθνώς «σηκώνει» και την Αθήνα

  • Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημείωνε στις 8:10 άνοδο +0,70% και ήταν στις 622,57 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης e-mini των ΗΠΑ έδειξαν άνοδο 0,07% για τον S&P 500, αφού μετά από ράλι 1,63% χθες τη νύχτα για να τερματίσει κοντά σε ένα ρεκόρ υψηλών.
  • Ο Δεκέμβριος, ο πιο ήρεμος μήνας για τις αγορές συνήθως, ήταν μέχρι στιγμής ο πιο ασταθής του 2021, σύμφωνα με την Bespoke Investment Group που εξέτασε τη μέση απόλυτη ημερήσια μεταβολή του S&P 500 από το 1953.
  • Η Επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed (FOMC) παρουσίασε ένα σενάριο στο οποίο η πανδημία COVID-19, παρά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, δίνει τη θέση της σε ένα ευνοϊκό σύνολο οικονομικών συνθηκών, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό από μόνος του, τα επιτόκια να αυξάνονται συγκριτικά αργά και το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα νομίσματα που θεωρούνται  παράδεισοι ασφάλειας έπεσαν σε δυσμένεια. Ο χρυσός κέρδισε μαζί με το αργό πετρέλαιο.
  • Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα μέτρα τόνωσης για μια ακόμη βαθμίδα, αλλά θα υποσχεθεί άφθονη υποστήριξη για το επόμενο έτος, εμμένοντας στη μακροχρόνια άποψή της ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν από μόνες τους.

Η τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα συνεδρίαση στην Αθήνα και τον κόσμο θα γίνει κάτω από τον ίδιο κεντρικό παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά που δεν είναι άλλος από την πανδημία. Μάλιστα πέρυσι υπήρξε η διάθεση να προεξοφληθεί η ευεργετική επίδραση των εμβολίων ενώ φέτος το στέλεχος Omicron έχει θέσει ψηλά την υπόθεση των συντηρητικών πως η ύφεση δεν θα αργήσει. Γιατί lockdown σε συνδυασμό με πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση επιτοκίων θα τσακίσει αρκετές οικονομικές οντότητες παγκοσμίως είτε επιχειρήσεις είτε χώρες.

Βέβαια αυτό είναι το ακραίο σενάριο και οι αντιδράσεις των επενδυτών για δεύτερη μέρα στη σειρά ήταν υπέρ ανάληψης ρίσκου με μετριοπάθεια και επιλεκτικά. Για αυτό με τζίρους κατώτερους των 50 εκατ. ευρώ η Αθήνα εμφάνισε άνοδο της τάξης του +0,3%. Ενώ τα χρηματιστήρια στην Κεντρική Ευρώπη, που δεν απέχουν όσο ο ΓΔ από τα υψηλά βίου τους, κέρδισαν περίπου 1% με τον Stoxx Europe 600 στο +0,92%. Με τέτοιου είδους συνεδριάσεις εδώ δεν είναι εύκολο να αλλάξει η στατιστική εικόνα της αγοράς.  Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών αποκαλύπτει την εξάρτηση της διάθεσης των συναλλασσόμενων από την τάση που επικρατεί στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Φυσικά μέσα από τα φίλτρα που υπάρχουν στα μοντέλα των ξένων θεσμικών και σχετίζονται με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τις προοπτικές της στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Όταν οι ισχυροί θεσμικοί δίνουν στην αγορά αρχικά ώθηση για               αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, έχοντας σύμμαχο τη δυναμική στα διεθνή χρηματιστήρια, το επιλέγουν όταν επιθυμούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις των λιγότερο ισχυρών συναλλασσόμενων. Αν η ανταπόκριση είναι ασθενής ή μηδενική, αφήνουν την προσφορά να υπερισχύσει. Ώστε να διαπιστώσουν σε ποιά επίπεδα ανά μετοχή θα εμφανιστεί ζήτηση από την πλευρά ισχυρών θεσμικών. Χθες λοιπόν (φθηνά) με χαμηλούς όγκους στο πρώτο 10λεπτο η αγορά βρέθηκε στις 885,15 μονάδες και από την πρώτη ώρα έδειξε πως το κατώτερό της θα ήταν οι 880,59 που ήταν η τιμή στο άνοιγμα. Γιατί μετά την κορύφωση και τις απότομες πιέσεις, στις 10:57 και στις 11:13 ενδοσυνεδριακά στα χαμηλά έδειξε πως το χαμηλό της ορίζεται μεταξύ των 881 και 882 μονάδων. Δηλαδή τότε, ξεπηδά ζήτηση που απορροφά την προσφορά αμέσως. Αυτή η πληροφορία κούμπωνε με την αντίστοιχη από τις συνεδριάσεις στην Κεντρική Ευρώπη. Διότι οι βασικοί δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο οδηγούσαν πάνω κάτω τις τιμές, χωρίς να περνάνε ωστόσο σε αρνητικό πεδίο και σε αναζήτηση πυθμένα.

Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν αφαιρέσει από τις προσδοκίες τους το Santa Klaus rally θεωρώντας πιθανότερη τη συσσώρευση με χαμηλούς ημερήσιους όγκους. Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, διατηρώντας το βλέμμα της στις Διεθνείς Αγορές. Οι όγκοι συναλλαγών αναμένεται να παραμείνουν χαμηλοί”. Η Beta Sec. εκτιμά: “Η αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη ‘Omicron’ μαζί με τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο, διαμορφώνοντας την τάση τόσο στην Εγχώρια Αγορά, όσο και Παγκοσμίως. Επιπλέον το διατηρούμενο σε υψηλά επίπεδα ενεργειακό κόστος, δημιουργεί ‘τοπίο στην ομίχλη’ και δύσκολα μπορεί εκτιμηθεί η πορεία του μέχρι το τέλος του έτους. Πιθανότερο σενάριο οι συνεδριάσεις συσσώρευσης, με χαμηλό όγκο συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου”. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “H συνολική εικόνα δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί. Οι έντονες διακυμάνσεις φαίνεται ότι θα παραμείνουν, ενδεχομένως και για τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς θα αξιολογούνται οι εξελίξεις, προσφέροντας σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετές βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες. Για τον ΓΔΧΑ, σε πρώτη φάση, αποτελεί στοίχημα η ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, εν μέσω πιθανού χαμηλού όγκου συναλλαγών”.

Στη διάρκεια του 2021 μερικές εισηγμένες απέδειξαν την αντοχή τους και την δυνατότητα να παράγουν κέρδη κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες. Επίσης υπάρχουν μετοχές εκτός των FTSE25 και FTSEM με επενδυτική γοητεία που τη διαμορφώνει η ποιότητα των μεγαλομετόχων. Ένα σημαντικό κριτήριο για τον Γουόρεν Μπάφετ. Θερμότατες ευχές και προτροπή για μια ενδοσκόπηση προς αναβάθμιση στόχων.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οριακά υψηλότερη από την προηγούμενη ήταν η τελική μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2,1%. Το αμερικανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί φέτος κατά 5,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1984. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,4% το 2020.

Θετικά επηρέασε η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 115,8 μονάδες από 111,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν η καταναλωτική εμπιστοσύνη να διαμορφωθεί στις 110,8 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,74% ή 261 μονάδες στις 35.753,89, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,02% στις 4,696,56 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,18% στις 15.521,89.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Caterpillar (+1,7%) και Microsoft (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-0,8%) και Travelers (-0,6%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,46% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1334 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει, καθυστέρηση, αλλά όχι εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, λόγω του πρόσφατου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού και της παραλλαγής Όμικρον. Σύμφωνα με την Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,92 % στις 478,36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,61% στις 7.341,66 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,95% στις 15.593,47 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,24% στις 7.051,67 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά +0,66% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,85%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε άνοδο +0,3% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας  1,1326 δολάρια.

ΧΑ

Με επανάληψη της επιφυλακτικά ανοδικής δυναμικής ήρθε η υπέρβαση των 884 μονάδων 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν από το άνοιγμα σπουδή να παρακολουθήσουν υπό όρους την τάση ανάκτησης θέσεων για τα μετοχικά θεσμικά χαρτοφυλάκια στα διεθνή, αλλά παράλληλα εφάρμοσαν μετά την πρώτη ώρα και σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου  μέρους τακτικές συσσώρευσης. Αυτές όρισαν μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με αποκατάσταση μέρους των απωλειών από προηγούμενες συνεδριάσεις, πετυχαίνοντας μια σχετικά αντίστοιχη ανοδική μεταβολή στο κλείσιμο, έναντι του +0,45% στην πρώτη ώρα. Τα μισά περίπου blue chip έκλεισαν με άνοδο (12) και σχεδόν άλλα τόσα με απώλειες (11) και δυο έμειναν αμετάβλητα. Βρέθηκαν στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων οι ΒΙΟ -2,55%, ΔΕΗ -1,74%, ΕΛΧΑ -1,18%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,99%. Ήταν αυτά με τη μεγαλύτερη πτώση. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 12 κερδισμένα ήταν ΟΠΑΠ +2,13%, ΤΕΝΕΡΓ +1,54%,ΟΤΕ+1,27%, ΕΕΕ +1,22% και ΕΤΕ +0,88%, με κέρδη από +0,9% και πάνω.

Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας  αποτύπωσαν ένα μεταβαλλόμενο συχνά ενδιαφέρον για σχηματισμό θέσεων, που προκάλεσε  η διαπίστωση της επιστροφής με επιφύλαξη των αγοραστών στις αγορές της Ασίας και το αμφίσημο μήνυμα των παραγώγων των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Οι αγοραστές δικαιώθηκαν από την άνοδο των δεικτών της Νέας Υόρκης με κέρδη της τάξης του +0,3% από το πρώτο ημίωρο

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν αρχικά, ανοδική δυναμική με νευρικότητα. Η πτώση των ρυθμών συναλλαγών μετά την πρώτη ώρα ελήφθη αρνητικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Καθώς συμπέραναν για δεύτερη συνεδρία στη σειρά πως δεν υπάρχουν εντολές δηλαδή προθέσεις θεσμικών για αγορά θέσεων με κάθε κόστος.  Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το -0,07% στο πρώτο λεπτό και τις 880,59 μονάδες που αποδείχθηκε ότι ήταν το επίπεδο για το χαμηλό ημέρας.  Το ανώτερο ήρθε στις 10:38, όταν ο ΓΔ χτύπησε στις 885,15 μονάδες με κέρδη +0,45%. Έπειτα, με καθοδική πορεία μικρής όμως κλίσης βρέθηκε ισορροπία μετά τις 12:20 και ως τις 15:50 δηλαδή υπήρξε πλάγια κίνηση γύρω από τις 882 μονάδες. Στο  τελευταίο ημίωρο ξεκίνησε από τις 881,3 για να οδηγηθεί στις 17:00 στις 882,9 μονάδες. Κατάφερε  να κλείσει με μεταβολή +0,32% και τις 884,03 μονάδες, συντονισμένα με ανάλογες ανοδικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  • Ο τζίρος εδώ, ήταν ελαφρά πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 44,502 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , παραμένοντας χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 57,4 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.
  • Το μέγιστο ήρθε στην πρώτη ώρα και το ελάχιστο στο πρώτο λεπτό της συνεδρίασης ορίζοντας μια καθαρά ανοδική διακύμανση με πολλές ώρες κατόπιν σε ισορροπία σε επίπεδο με μέτρια απόσταση από το κατώτερο μέρας αλλά μόνιμα σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο κοντά στο μέγιστο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση 
  • Υπήρξε κίνηση με μορφή Ν που η δεύτερη γραμμή ήταν λίγο κοντύτερη από την πρώτη  και εμφανίστηκε πλάγια κίνηση από τις 12:20 ως τις 15:50, με το μέσο της ζώνης ισορροπίας  ανάμεσα στις 882 και τις 883. Αλλά η κίνηση εξελίχθηκε σε θετικό πεδίο διαρκώς  με αρχή από τις 880,59 μονάδες και κατώτερο ενδοσυνεδριακά στις 881,3 και εκτίναξη από τις δημοπρασίες για τον ορισμό του κλεισίματος μετοχών και δεικτών ως τις 884,03, που βελτίωσαν το κλείσιμο ημέρας.
  •  Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν μέτριες απώλειες, και μέτρια κέρδη. Ήταν μέρα που ο ορίζοντας στα διεθνή αλάφρυνε από την ανησυχία των κρουσμάτων του Omicron χωρίς αυτά μα μειωθούν. Οι πιέσεις σε μισά περίπου από τα 25 blue chip στο πρώτο μέρος στο τέλος έφεραν 11 πτωτικά blue chip, με 4 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,00% ενώ κέρδη είχαν 12 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν επίσης 4.
  • Η ανισορροπία στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 60/35, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για συσσώρευση με ενίσχυση των ασκούμενων πιέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών.

                                                                                                                                            

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,03 από 881,19 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,32% ή 2,84 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 44,502 από 41,863 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιστρέφοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,058 από 2,967 εκατ. ευρώ, και Ο ΟΠΑΠ  απασχόλησε τα 2,600 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησε τα 2,408 εκατ. ευρώ, η ΜΥΤΙΛ 520.850 ευρώ, η ΕΤΕ 629.420 ευρώ, και η ΦΡΙΓΟ 14.393 ευρώ.

Τη διακύμανση (4,56 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 880,59 (-0,07%) από 879,26 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:38 και ήταν οι 885,15 (+0,45%) από 884,78 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 35 από 52 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 60 από 49 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 28 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,681 από 65,457 δις ευρώ την Τρίτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 2,639 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,32% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,35%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 567,13 με κέρδη +1,83%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 564,35 μονάδων (-0,49%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 567,13 (0,00%), και ανώτερο τις 570,17 (+0,54%) έκλεισε στις 568,42 με κέρδη +0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,165 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,14%) απασχόλησε 2,623 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,88%) 1,615 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,47%) απασχόλησε 0,662 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (0,00%) απασχόλησε 0,960 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,39% στις 2123,62 από 2115,44 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  8,18 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,32%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Το εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης, ψαλίδισε τους όγκους των ΣΜΕ

Η διακύμανση του δείκτη των παραγώγων στην υποκείμενη αγορά διαμορφώνει το ύψος των συμβολαίων που αλλάζουν χέρια μέσα στη μέρα. Όταν αυτή περνά κάτω από τις 20 μονάδες τα περιθώρια των intraday κινήσεων στενεύουν και ελαττώνεται ο όγκος των ΣΜΕ. Χθες λοιπόν η διακύμανση ήταν μικρότερη από 11,5 μονάδες! Για αυτό δεν διακινήθηκαν ούτε 70 ΣΜΕ σε επτά και πλέον ώρες ωστόσο, οι προσδοκίες των traders για την βραχυπρόθεσμη τάση δεν άλλαξαν.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Ιανουαρίου – Μαρτίου στα ΣΜΕ, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,77 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,18 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2125,10 μονάδες, ήρθε στις 10:38. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2113,67. Το κλείσιμο στις 2123,62 από 2115,44 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε φθάνοντας στα 2,183 εκατ. ευρώ την Τρετάρτη 22/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 69 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2120,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2114,00 με τελευταίες πράξεις στις2115,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε τις 2114,00 από 2105,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 2559 από 2534 ΣΜΕ. Άλλαξε επίσης χέρια 1 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τελευταίες πράξεις στις 2113,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2109,75 από 2101,50 μονάδες και περιορίστηκαν σε 88 από 89 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου διακινήθηκε 1 από 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,50 από 570,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 568,42 με κέρδη +0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 10,165 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,14%) απασχόλησε 2,623 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,88%) 1,615 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,47%) απασχόλησε 0,662 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (0,00%) απασχόλησε 0,960 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στην στατιστική του εικόνα άφησε  η συνεδρίαση τον ΔΤΡ.

Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ως επόμενες αντιστάσεις τα επίπεδα στις 575 – 576 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), οι 586 που ανατρέπουν τα short στοιχήματα ενδοσυνεδριακά και οι 594 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι στηρίξεις εντοπίζονται από τους ΚΜΟ και είναι στις 563 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), πολύ κοντά και οι 560 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), ακολουθούν οι 549 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί κυριάρχησαν πλέον αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1444 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 99.022 από 99.261 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1369 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.285 από 26.883 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,86 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1175 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.386 από 28.250 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,892 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 264 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.320 από 35.330 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 497 από 247 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 184 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ, και τα 149 ΣΜΕ του ΟΠΑΠ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μηδενίστηκε.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Αρκετές συγκινήσεις επεφύλασσε και το 2021 για τις Αγορές, με το πρώτο μισό της χρονιάς να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την έλευση των εμβολίων. Παρά τις δυσκολίες από την μετάλλαξη Δέλτα, οι Ξένες Αγορές κατάφεραν να ανακάμψουν αισθητά, καταγράφοντας και νέα ιστορικά υψηλά. Η Ελληνική Αγορά βέβαια, επέλεξε να “παίξει άμυνα”, καθώς επικεντρώθηκε στην συντήρηση δυνάμεων και την εκμετάλλευση των εξαιρετικά ευνοϊκών επιτοκίων, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια σε Α.Μ.Κ. και ομολογιακές εκδόσεις.

Το δεύτερο μισό του έτους φύλαγε νέες εκπλήξεις για τις Αγορές, με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων να “κλέβουν” προσωρινά τους τίτλους από την πανδημία.

Πάνω σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η νέα μετάλλαξη “Omicron”. Η αυξημένη μεταδοτικότητά της και οι λίγες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες, αναγκάζουν τα Κράτη να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα προ πανδημικά επίπεδα, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Από τον Απρίλιο και έπειτα, η Αγορά διατηρήθηκε σταθερά εντός ενός στενού εύρους συσσώρευσης (830 – 930 μονάδων) αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση. Αυτή η συσσώρευση, αποτελεί και την μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον, με την θεωρία να επιβάλλει έντονη κίνηση μετά την αναπόφευκτη διάσπασή της.

Παρατηρώντας το εβδομαδιαίο γράφημα, η μεσοπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ διατηρείται ανέπαφη με την διακράτηση των 855 μονάδων, ενώ καμία εβδομάδα από τον Απρίλιο και μετά, δεν έκλεισε χαμηλότερα από αυτό το νούμερο, ενισχύοντας την σημαντικότητά του.

Μικτή η εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη Τραπεζών να υπολείπεται αρκετά από τα ψηλά του 2020. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υπο-απόδοση των μετοχών της Πειραιώς και της Άλφα, όπου είναι και οι δύο Τράπεζες που ολοκλήρωσαν Α.Μ.Κ. μέσα στο έτος. Αντιθέτως, οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής κάλυψαν σχεδόν όλες τις απώλειες της πανδημίας, προσεγγίζοντας τα ψηλά του 2020 και “βάζοντας πλάτη” στον κλαδικό δείκτη.

Τεχνικά, ο ΔΤΡ παρέμεινε καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους μεσοπρόθεσμα ανοδικός, καταγράφοντας σταθερά υψηλότερα χαμηλά. Το τεχνικό όριο εντοπίζεται στις 540 μονάδες, όπου συντηρούν το ανοδικό μεσοπρόθεσμο σήμα, όσο η Αγορά δίνει εβδομαδιαία κλεισίματα άνω αυτού του επιπέδου τιμών.

Το 2022 ξεκινά με αρκετούς ‘πονοκεφάλους’, που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσουν για αρκετούς μήνες ακόμα. Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας, μετά την έλευση της ‘Omicron’, θα αποτελέσουν τους καταλύτες για τις Αγορές, τους πρώτους μήνες του νέου έτους”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν ανοδικά τη Wall Street σήμερα Πέμπτη 23/12 μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα τερματίσει το κίνητρο της αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο για να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα νομίσματα που θεωρούνται  παράδεισοι ασφάλειας έπεσαν σε δυσμένεια. Ο χρυσός κέρδισε μαζί με το αργό πετρέλαιο.

Ο Ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε στο πρώτο μέρος κατά +1,67% και άγγιξε το υψηλό τριών εβδομάδων, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,83%. ενώ ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν  κέρδιζε +0,67%.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν αρχικά ωστόσο στις 8:35 ο δείκτης των blue chip (CSI300) κέρδιζε +0,58%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημείωνε στις 8:35 άνοδο 0,74%.