Skip to main content

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν μεικτή εικόνα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την απειλή που θέτει η παραλλαγή Όμικρον.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σκαρφαλώνουν 0,8% για να οδηγήσουν σε κέρδη ενώ τα αυτοκίνητα διολίσθησαν 0,4%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει μικρά κέρδη 0,08%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,16%, ενώ ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται 0,2%.  Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,09%.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό ήταν συγκρατημένα υψηλότερες την Τετάρτη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ παρέμειναν σε σίγαση στις πρώτες συναλλαγές πριν από την αγορά μετά την ανάκαμψη 500 μονάδων του Dow την Τρίτη.

Οι επενδυτές παρακολοθούν την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και την εισαγωγή μέτρων περιορισμού από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με νέα επιστημονική ανάλυση της σοβαρότητάς της και τις φαρμακευτικές εξελίξεις σχετικά με τις ενισχυτικές βολές και τις θεραπείες.

Η AstraZeneca έγινε την Τρίτη η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει να εργάζεται, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον. Η Moderna ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου της με mRNA φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία έναντι της παραλλαγής.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι νέοι κοινωνικοί περιορισμοί θα εφαρμοστούν πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των ιδιωτικών συγκεντρώσεων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων σε μέγιστο αριθμό 10.

naftemporiki.gr