Skip to main content

Στη χρονιά που βυθίστηκε η λίρα ο Ερντογάν μίλησε περισσότερο από ποτέ

Οι traders που μελετούν τις ομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βρουν ενδείξεις για τις κινήσεις του στο μέτωπο της οικονομίας είχαν πλούσιο υλικό το 2021 και ενδεχομένως να έχουν ακόμη περισσότερο μέσα στο 2022. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg οι ομιλίες του Ερντογάν με σχόλια για τα επιτόκια, τον «οικονομικό πόλεμο» που δέχεται η χώρα, αλλα και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της χώρας, που προκαλούν σοβαρές διακυμάνσεις στη λίρα, έχουν αυξηθεί τόσο σε συχνότητα όσο και σε διάρκεια. 

Συνολικά, όπως αναφέρει το Bloomberg, μπορεί κανείς να εντοπίσει 1.056 ομιλίες στο επίσημο site του Τούρκου προέδρου από τον Αύγουστο του 2014. Φέτος έως και τις 19 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιήσει 217 ομιλίες – αριθμό ρεκόρ για μία χρονιά. Σε πολλές εξ αυτών μάλιστα ανέλυε το ανόρθοδοξο σχέδιό του για μετατροπή της Τουρκίας σε μία οικονομία στηριγμένη στις εξαγωγές, με χαμηλό κόστος δανεισμού και ανταγωνιστικό νόμισμα. Σε αυτό το διάστημα η λίρα έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει δραστικά τα επιτόκια, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού. 

Οι αναφορές του Ερντογάν στη λίρα ξεπέρασαν εκείνες στο δολάριο το 2020 και σκαρφάλωσαν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ φέτος. Οι επισημάνσεις του για τα επιτόκια έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά το τελευταίο τρίμηνο. 

«Οι ομιλίες του Ερντογάν είναι συνήθως αρκετά περίπλοκες και γεμάτες μηνύματα προς τη βάση των ψηφοφόρων του, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές» λέει στο Bloomberg ο Εμρέ Αρκτσακμάκ, γενικός διευθυντής της Greenwest Consultancy στο Ντουμπάι. «Η αντίδραση της αγοράς είναι πολύ πιο έντονη αυτή την περίοδο καθώς η κεντρική τράπεζα έχει πράγματι προβεί σε επιθετικές  μειώσεις επιτοκίων, σε μία περίοδο που κανείς δεν περίμενε να το κάνει» συμπληρώνει. 

Οι παρεμβάσεις του Ερντογάν είναι πια τόσο συχνές ώστε μπορεί κανείς να δει live ομιλία του σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έως και τρεις φορές την ημέρα, σχολιάζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες να στείλει το μήνυμα που θέλει στους ψηφοφόρους του, αλλά και περισσότερες πιθανότητες για σφυροκόπημα της λίρας. 

Η διακύμανση της λίρας τα τελευταία 24ωρα

Η τουρκική λίρα συνέχισε σήμερα να «μαζεύει» κέρδη σημειώνοντας άνοδο πάνω από 15% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά τη χθεισνή ανακοίνωση των μέτρων για «αποδολαριοποίηση» των αποταμιεύσεωνΤο τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν το πρωί της Τρίτης 15,1% υψηλότερα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 11,3165 λίρες ανά δολάριο και τη λίρα να «σβήνει» μερικές από τις απώλειες του 2021. 

Νωρίς τη Δευτέρα «είχε βουτήξει» στο χαμηλό ιστορικό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» από την «ανορθόδοξη» πολιτική του που προβλέπει μειώσεις επιτοκίων παρά τον πληθωρισμό που «τρέχει» και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων λόγω των ανατιμήσεων και αδυναμίας του νομίσματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

naftemporiki.gr