Skip to main content

Live: Το Digital economy forum 2021 του ΣΕΠΕ

Στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19, η ψηφιακή τεχνολογία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, κατέχει καίριο ρόλο και αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για την κοινωνία και την οικονομία.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), από την πρώτη στιγμή, συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας να αποτελέσει τον αναγκαίο καταλύτη για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει το digital economy forum 2021: digitalisation, no longer a choice but a necessity”, στο οποίο δίνουν το παρών μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι υψηλού κύρους και επιπέδου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Παρακολουθήστε ζωντανά το ετήσιο θεσμικό Συνέδριο του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία.  

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα δεν μπορεί να είναι απλός καταναλωτής ψηφιακών λύσεων – 7 προτάσεις για την ψηφιακή μετάβαση  

Την ανάγκη για ταχύτερα και πιο ουσιαστικά βήματα στην ψηφιακή μετάβαση, ώστε να αμβλυνθούν αντί να διευρύνονται οι ανισότητες και να παταχθεί αντί να απλώς να «ψηφιοποιείται» η γραφειοκρατία υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν βήματα στην ψηφιακή πολιτική, αλλά όπως είπε, αυτά «έγιναν πάνω στις ράγες, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι απλός καταναλωτής ψηφιακών λύσεων και τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές. Παρουσίασε δε 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση αυτή.  Διαβάστε εδώ την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μ. Σχοινάς:  Η Ελλάδα επενδύει 7 δισ. ευρώ στην ψηφιακή μετάβαση 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι ανάγκη να κινηθούμε προς ένα συστημικό οικοσύστημα πολιτικής, που ψηφιοποιεί τις αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουμε ως Ευρώπη. Θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ψηφιακή ηγέτιδα στον τομέα των δεδομένων. Το κεντρικό ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμα ευνοϊκό ορίζοντα για την καινοτομία στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο κύριος Σχοινάς χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα επενδύει σήμερα το 23,3% των πόρων, ήτοι περίπου 7 δισ. ευρώ, στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, καλύπτοντας τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των επιχειρήσεων, τις δεξιότητες σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Γ. Σύρρος:  Η μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση άμεση προτεραιότητα

Στις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο της ψηφιακής πολιτικής, καθώς και στα επόμενα βήματα που δρομολογούνται, αναφέρθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Chairman WITSA κύριος Γιάννης Σύρρος. «Η μετάβαση της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πλέον άμεση προτεραιότητα και αυτό συνυπογράφεται από όλες τις πλευρές, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτόν τον χρονισμό οφείλουμε να αξιοποιήσουμε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, διασφαλίζοντας τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους. Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας προστιθέμενη αξία και σε διεθνές επίπεδο» τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Σύρρος.

Όπως υπογράμμισε: «ο πυρήνας της φιλοσοφίας του ΣΕΠΕ, διαχρονικά, είναι η μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα, τοποθετώντας σε θέση οδηγού την ψηφιακή τεχνολογία. Ξεκινώντας από την τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027». Καταλήγοντας, ο κύριος Σύρρος σημείωσε: «… στόχος, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 είναι να φωτίσουμε το δρόμο για μία ακόμα επανάσταση, η οποία αξιοποιεί την πραγματική, δυναμική της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας και ταυτόχρονα απαντά στη μοναδική ευκαιρία που αναδύεται για τη χώρα».

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο συνέδριο στις 20:00 το βράδυ. 

naftemporiki.gr