Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: Το 2021 θα κλείσει με αύξηση επενδύσεων 11,7%

Με «την καλύτερη επίδοση από το 2006» θα κλείσει το 2021 για τη χώρα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%. Αυτή είναι η καλύτερή μας επίδοση από το 2006.  Μιλάμε δηλαδή για 4 χρόνια πριν τη χρεοκοπία» είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος για +21,9% στην αύξηση των επενδύσεων το 2022 θα επιτευχθεί και «θα είναι η καλύτερη επίδοση της Ελλάδος εδώ και 27 χρόνια».

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου ο κ. Γεωργιάδης θύμισε ότι «όταν αναλάβαμε την ευθύνη τον Ιούλιο του 2019 και εγώ προσωπικά κατόπιν της εντολής του κυρίου πρωθυπουργού να έχω στην ευθύνη μου τον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελλάδα στον δείκτη της Ernst & Young, που είναι ο μόνος παγκόσμιος δείκτης που μετράει 52 χώρες στην Ευρώπη ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν στη θέση 35».

«Παραλάβαμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και στον βασικό δείκτη που μετράει αυτό που εγώ έχω την ευθύνη, ήμασταν στη θέση 35. Πάρτε τον φετινό δείκτη.  Είμαστε στην πρώτη δεκάδα από το 35.  Αυτό είναι μετρήσιμο» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα ήταν στη θέση 19 στην Ε.Ε. στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Δείτε τον πίνακα της Κομισιόν το σημερινό, παρακαλώ πολύ, η Ελλάδα είναι στη  θέση 1.  Από την θέση 19 στην πρώτη θέση δηλαδή. Όταν παραλάβαμε την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Ιούλιο του ’19 η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της, ποτέ, το ξαναλέω, δεν είχε λάβει πρώτη την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μόνη χώρα της οποίας έχει εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε τα νέα τομεακά προγράμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης» επισήμανε.

Παρατήρησε στη συνέχεια πως «φέτος η Ελλάδα είναι η πρώτη σε επίπεδο 3ου τριμήνου σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη» και πως θα είναι «μέσα στις τρεις μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει καλύψει σε ένα χρόνο όλη τη ζημιά του 2020». «Οι υπόλοιπες 24 χώρες δεν θα έχουν καταφέρει αυτό που θα έχει καταφέρει η μικρή Ελλάδα» είπε.

Για τον πληθωρισμό

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό, σημειώνοντας πως «η σύγκριση Νοεμβρίου ’21 με Νοέμβριο ’20 που διαρκώς κάνει η αντιπολίτευση,  έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα για την αντίληψη της πραγματικότητας».

«Το Νοέμβριο του 2020 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό μείον 2,1% λόγω των μέτρων της καραντίνας που ίσχυαν παγκοσμίως.  Άρα, προφανώς όταν συγκρίνεις Νοέμβριο με μείον 2,1% το νούμερο αυξάνει. Ο πληθωρισμός του έτους ’21 θα κλείσει σε ετήσια βάση στο 0,1%.  Γιατί το πρώτο 7μηνο είχαμε διαρκή αποπληθωρισμό» ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις τιμών. Προφανώς, υπάρχουν αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον αποπληθωρισμό μεγάλες, σε σχέση με το ’19 μικρότερες».

Σε ό,τι αφορά το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός το 2022 είπε πως «σήμερα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη καθόσον κανένας στον κόσμο δεν ξέρει πού θα πάει ακριβώς η ενέργεια και πού θα πάνε ακριβώς τα ναύλα». Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι «μετά το πρώτο τρίμηνο που θα υπάρχουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται».

naftemporiki.gr