Skip to main content

«Το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστεί ως το καλοκαίρι», λέει ο επικεφαλής της Siemens

Το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Jim Snabe, πρόεδρο του γερμανικού ομίλου Siemens και της δανέζικης ναυτιλιακής εταιρείας Maersk.

Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επί του παρόντος μεγάλες καθυστερήσεις σε προϊόντα και υλικά λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, ο Snabe είπε: «Αυτή τη στιγμή, έχουμε συμφόρηση κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου τα λιμάνια είναι γεμάτα κοντέινερ».

Ενώ πολλές χώρες έχουν κλείσει για τους ταξιδιώτες σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι διαδρομές μεταφοράς έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές.

«Το εμπόριο αγαθών στην πραγματικότητα ανέβηκε, όχι μειώθηκε», εξήγησε. «Υπήρξε μια σύντομη περίοδος που έκλεισαν τα εργοστάσια όταν μειώθηκαν οι όγκοι, αλλά από τα μέσα του 2020, η ζήτηση για φυσικά προϊόντα έχει αυξηθεί δραματικά».

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να εργάζονται εξ αποστάσεως και να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Το εμπόριο αγαθών στην πραγματικότητα ανέβηκε, όχι μειώθηκε», είπε ο Snabe, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν τόσα πολλά πια για υπηρεσίες. «Δεν πηγαίνουμε τόσο πολύ σε εστιατόρια, δεν πηγαίνουμε σινεμά, δεν ταξιδεύουμε. Οι άνθρωποι είναι σπίτι και θέλουν να βελτιώσουν τα σπίτια τους».

Ένα από τα κύρια ζητήματα, είπε ο Snabe, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί φορτηγών για να παραλάβουν εμπορευματοκιβώτια από τα λιμάνια.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Maersk είχε 84 πλοία να περιμένουν κατά μέσο όρο 18 ημέρες μπροστά στα λιμάνια, είπε ο Snabe. «Αυτό αφαιρεί τη χωρητικότητα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία επειδή βρίσκονται εκεί σε αδράνεια», είπε.

«Έχετε μεγαλύτερη ζήτηση και χαμηλότερη χωρητικότητα, όχι επειδή δεν έχουμε αρκετά πλοία, αλλά επειδή δεν πλέουν λόγω συμφόρησης», πρόσθεσε ο Snabe. «Πρέπει να το εξισορροπήσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί κάπου στα μέσα του επόμενου έτους, αλλά ίσως όχι πριν».

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη μπορούν να εντοπίζονται γρήγορα όταν είναι απαραίτητο, είπε ο Snabe.

Οι ημιαγωγοί ήταν ιδιαίτερα σε έλλειψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων να αποσύρουν χαρακτηριστικά που εξαρτώνται από ημιαγωγούς από τα οχήματά τους και μεγάλες καθυστερήσεις σε προϊόντα όπως το PS5 της Sony.

«Μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε», είπε ο Snabe, προσθέτοντας ότι η Siemens έχει μια «εξαιρετική σχέση» με τους προμηθευτές ημιαγωγών της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC