Skip to main content

Σκάνδαλο Theranos: Η Χολμς κατηγορεί τον πρώην σύντροφο και συνεταίρο της για κακοποίηση

Σε μία έντονα φορτισμένη κατάθεση η Ελίζαμπεθ Χολμς δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε πέσει θύμα βιασμού όταν ήταν φοιτήτρια στο Στάνφορντ και λίγο μετά τη δραματική αυτή εμπειρία βρέθηκε σε μία κακοποιητική σχέση με τον άνδρα, που έγινε πρόεδρος της εταιρείας της, Theranos. 

Η Χολμς κατηγορείται ότι έστησε τη λεγόμενη «μεγάλη απάτη του αίματος», παραπλανώντας επενδυτές, αλλά και ασθενείς σχετικά με τη δυνατότητα μίας συσκευής να πραγματοποιεί δεκάδες εξετάσεις με ελάχιστες σταγόνες αίματος. 

Επί περισσότερο από μία δεκαετία, κατέθεσε η Χολμς, ο Ραμές Σάνι Μπαλουάνι, την υποτιμούσε, την κακοποιούσε σεξουαλικά και της υπαγόρευε έναν εξαιρετικά σκληρό τρόπο ζωής, με υπερβολικές ώρες εργασίας. «Μου έλεγε ότι δεν ξέρω να κάνω τη δουλειά, ότι οι πεποιθήσεις μου είναι λάθος και ότι ήταν εντυπωσιασμένος με τη μετριότητά μου. Μου είπε πως εάν ακολουθήσω τα ένστικτά μου θα αποτύχω» κατέθεσε η Χολμς, προσθέτοντας ότι ο Μπαλουάνι ήλεγχε κάθε πτυχή της ζωής της, ακόμη και το τι έτρωγε, πόσο κοιμόταν, σε ποιους μιλούσε και τι φορούσε. 

Όπως είπε ήταν αναγκασμένη να ξυπνάει κάθε μέρα στις 04:00 τα ξημερώματα, εργαζόταν 7 ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο και έβλεπε σπάνια τα μέλη της οικογένειάς της. Έπρεπε να ακολουθεί μία πολύ αυστηρή δίαιτα: Σαλάτα και τόφου για μεσημεριανό γεύμα, μπρόκολο με κινόα για βραδινό. 

Η κατάθεση αυτή έρχεται σε «σύγκρουση» με την κατάθεση που η ίδια η Χολμς είχε δώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2018. Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν στο δικαστήριο εκατοντάδες γραπτά μηνύματα μεταξύ των δύο, στα οποία διαφαινόταν μία τρυφερή σχέση αγάπης. 

Σήμερα η Ελίζαμπεθ Χολμς θα δεχθεί ερωτήσεις από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, οι οποίοι πιθανότα θα επισημάνουν αντιφάσεις ανάμεσα στη χθεσινή κατάθεσή της και προηγούμενες δηλώσεις που έχει κάνει.

naftemporiki.gr