Skip to main content

Εξετάζονται περιορισμοί στα μοχλευμένα δάνεια

Από την έντυπη έκδοση

Πλαφόν και περιορισμούς στη χορήγηση μοχλευμένων δανείων -στο θεωρούμενο και ως το πλέον επικίνδυνο εργαλείο τραπεζικών πιστώσεων- εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τον φόβο πιθανής έκρηξης στην αγορά.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές υψηλής μόχλευσης, έτσι ώστε τα μοχλευμένα δάνεια προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να μην ξεπερνούν πλέον ένα συγκεκριμένο όριο στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Η απόφαση για την επιβολή περιορισμών δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς αρκετά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου φέρονται να διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν το μέτρο είναι ενδεδειγμένο. Κατά τις πηγές, δε, που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΚΤ είναι πιθανό να μην αναλάβει δράση εάν οι τράπεζες αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με επάρκεια τους κινδύνους.

Η αγορά μοχλευμένων δανείων υπέστη σοβαρούς κλυδωνισμούς φέτος, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες private equity προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις εταιρειών και οι επενδυτές επέλεξαν αμυντικές θέσεις προκειμένου να προστατευθούν από τον πληθωρισμό.

Η Deutsche Bank είναι χαρακτηριστική περίπτωση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών που «πόνταραν» στις ελκυστικές αποδόσεις της αγοράς μοχλευμένων δανείων, με τον συγκεκριμένο κλάδο να έχει πλέον καίρια συμβολή και μερίδιο στο investment banking του γερμανικού ομίλου. Η Deutsche Bank εκτιμάται ότι θα είναι και ανάμεσα στις τράπεζες που θα επηρεαστούν περισσότερο από μια ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για επιβολή περιορισμών.

Ο κλάδος μοχλευμένων δανείων της γερμανικής τράπεζας απέφερε το 2020 έσοδα άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Deutsche Bank είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια από τα μεγαλύτερα deals της χρονιάς – όπως η δανειοδότηση με 23 δισ. δολάρια της T-Mobile για την απόκτηση της ανταγωνιστικής της Sprint.

Εκτίναξη του επιτοκίου overnight

 Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η εκτίναξη του κόστους δανεισμού overnight για τις τράπεζες της Ευρωζώνης – μια εκτίναξη, που αποδίδεται στο πλεόνασμα μετρητών το οποίο και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ άνοιξε τις «βάνες» της ρευστότητας, οι τράπεζες αναζητούν εναγωνίως τοποθετήσεις για να διοχετεύσουν το πλεόνασμα μετρητών. Η συνέπεια είναι να υπάρχει έλλειψη γερμανικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων και οι τράπεζες της Ευρωζώνης να πληρώνουν πλέον περισσότερα για δανεισμό overnight παρά για τρίμηνη χρηματοδότηση. Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) και τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια έχουν αυξήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα στην οικονομία στα 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.