Skip to main content

Άνεμος επενδύσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Στην «πρίζα» έχει μπει το ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα από Έλληνες και ξένους «παίκτες», οι οποίοι παίρνουν θέσεις για τις επενδύσεις της τάξης των 6 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για ισχύ 2 GW από υπεράκτια έργα έως το 2030, ο οποίος χαρακτηρίζεται «ρεαλιστικός» από παράγοντες της ελληνικής αγοράς.

Τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει στους ξένους επενδυτές η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Wind Europe, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Αιολικής Ενέργειας που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η κ. Σδούκου θα έχει στο περιθώριο του συνεδρίου σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους εταιρειών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον κλάδο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, όπως είναι η νορβηγική Equinor, οι Copenhagen Investment Partners (CIP) και European Energy από τη Δανία, η αμερικανική Northland Power, η γαλλική Total, η βρετανο-ολλανδική Shell κ.ά. 

Το ελληνικό σχέδιο 

Οι ζυμώσεις με επίκεντρο τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα έχουν ενταθεί στον απόηχο της παρουσίασης από το ΥΠΕΝ των βασικών κατευθυντήριων γραμμών τού υπό εκπόνηση ρυθμιστικού πλαισίου και εν όψει της θέσης του σε δημόσια διαβούλευση πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αναπτυχθεί πάνω σε πέντε άξονες:

* Πρώτον, τη χωροταξική ρύθμιση και τη διαδικασία επιλογής θαλασσοτεμαχίων που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών έχει ολοκληρωθεί και εντός Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η Εθνική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

* Δεύτερον, την επιλογή μοντέλου ανάπτυξης, με το ΥΠΕΝ να προκρίνει το λεγόμενο «μικτό – υβριδικό» μοντέλο που συνδυάζει κρατική εποπτεία και ενεργοποίηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

* Τρίτον, την πρόβλεψη Φορέα Διαχείρισης, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος της ΕΔΕΥ λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει στη διενέργεια διαγωνισμών και στις διαδικασίες παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων.

* Τέταρτον, τη διαδικασία διασύνδεσης όπου κομβικό ρόλο θα έχει ο ΑΔΜΗΕ, δεδομένης και της εκπεφρασμένης πρόθεσης του ΥΠΕΝ να συνδέσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών με αυτό των νησιωτικών διασυνδέσεων.

* Πέμπτον, τον καθορισμό της ενίσχυσης με διαγωνιστικές διαδικασίες παρόμοιες με αυτές που έχουν θεσμοθετηθεί για τις χερσαίες ΑΠΕ, με τον πρώτο διαγωνισμό να τοποθετείται εντός του 2026.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, το πρώτο βήμα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αρχής γενομένης από τον προσδιορισμό του Εθνικού Θαλάσσιου Χώρου. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός ευρύτερων περιοχών με την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Θα ακολουθήσει η σύνταξη ΣΜΠΕ ανά περιοχή με στόχο να έχουν εγκριθεί όλες με Προεδρικά Διατάγματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το τελευταίο στάδιο είναι ο καθορισμός Περιοχών Υπεράκτιων Έργων (πολυγώνων) εντός κάθε ευρύτερης περιοχής.

Οι «παίκτες»

Ήδη από την περασμένη άνοιξη, η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμπράξει με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής Engie) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW. Ακολούθησε η Mytilineos που συμμάχησε με τη CIP. Ζωηρό ενδιαφέρον για τον κλάδο επιδεικνύουν επίσης οι ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΛΠΕ, η Ελλάκτωρ, η εταιρεία Εντέκα κ.ά.