Skip to main content

Έπεσε «ψαλίδι» στην απασχόληση από τις εισηγμένες

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης μείωσαν το προσωπικό τους το α’ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ανάλυση της «Ναυτεμπορικής», το πρώτο ήμισυ του 2021 χάθηκαν 4.289 θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα το α’ εξάμηνο του 2021 οι 24 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης απασχόλησαν 150.805 εργαζόμενους, έναντι 155.094 που είχαν απασχολήσει στη λήξη της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τη φετινή επίδοση του α’ εξαμήνου με τις 31 Δεκεμβρίου 2019, που τότε οι εισηγμένες απασχολούσαν 162.492 εργαζόμενους, έχουμε μία μείωση 11.687 θέσεων εργασίας το τελευταίο 18μηνο (31/12/2019 – 30/6/2021). Συνολικά οι 154 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου το α’ εξάμηνο του 2021 απασχόλησαν 156.770 εργαζόμενους από 164.474 εργαζόμενους το α’ εξάμηνο του 2020 και 169.589 εργαζόμενους στις 30 Ιουνίου 2019. Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των αποχωρήσεων και στην ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Οι εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, πολλές επιχειρήσεις μάλιστα αναγκάστηκαν να τις αναστείλουν κατά τη διάρκεια των lockdowns, ενώ «αγκάθι» αποτέλεσαν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των περισσότερων συστημικών τραπεζών, αλλά και ορισμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα στις τράπεζες

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ήταν αυτά που διαμόρφωσαν το εργασιακό τοπίο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επηρεάστηκαν προφανώς και από την πανδημία. Η Πειραιώς Financial Holdings υλοποίησε τον Νοέμβριο του 2020 το δικό της πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού. Η μείωση του αριθμού προσωπικού οφείλεται κυρίως σε αυτό το πρόγραμμα, με βάση το οποίο 865 εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση και αποχώρησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Το κόστος που σχετίζεται με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανήλθε σε 147 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη ανακοινώθηκε η ταυτόχρονη παράταση της εφαρμογής του έως το 2021.

Παράλληλα, η μείωση στον αριθμό του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας το 2020 σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, στο οποίο συμμετείχαν 863 και 840 εργαζόμενοι του ομίλου και της τράπεζας αντίστοιχα. Όπως επισημαίνει η τράπεζα στην οικονομική της έκθεση, η εν λόγω μείωση οφείλεται στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του 2019, το οποίο έληξε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά και στο νέο πρόγραμμα που ενεργοποίησε η τράπεζα τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, το α’ εξάμηνο του 2021 η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει αύξηση των εργαζομένων, γεγονός που οφείλεται και σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό αλλά και προσλήψεις νέων εργαζομένων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Eurobank, τον Σεπτέμβριο 2020 άρχισε το νέο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου (Voluntary Exit Schemes – VES) για συγκεκριμένες μονάδες στην Ελλάδα, το οποίο προτάθηκε σε υπαλλήλους οι οποίοι υπερέβαιναν ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Το νέο VES εφαρμόστηκε είτε με εφάπαξ αποζημιώσεις είτε με χορήγηση αδειών μεγάλης διάρκειας, όπου οι υπάλληλοι λαμβάνουν ένα ποσοστό του μηνιαίου μισθού, ή με συνδυασμό των προαναφερθέντων, και το κόστος αφορά σχεδόν στην ολότητά του τη Eurobank S.A και τις θυγατρικές της.

Πολλές ήταν οι αποχωρήσεις εργαζομένων για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που υλοποίησαν την περασμένη χρονιά. Μείωση εργαζομένων εμφάνισαν το α’ εξάμηνο του 2021 και οι εξής εισηγμένες: ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ (υπήρξε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου), Σαράντης (επηρεάστηκε από την πτώση εργασιών στην Ανατολική Ευρώπη λόγω lockdown), Aegean Airlines, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.

Ποιοι αύξησαν το προσωπικό

Σε αντίθεση με τις εισηγμένες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που μείωσαν το προσωπικό τους, η Lamda Development ενίσχυσε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις προσλήψεις προσωπικού από την εταιρεία σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό. Σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις παραγωγικές της μονάδες προχώρησε επίσης η Motor Oil, με στόχο, όπως επισημαίνει η εταιρεία, την «ενθάρρυνση υποβολής προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης». Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της Mytilineos, η οποία οφείλεται στην επέκταση των εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό. [SID:14784215]