Skip to main content

Google: Έχασε την έφεση κατά της Ε.Ε. – Καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ

Η Google έχασε την έφεση που είχε ασκήσει κατά της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής απόφασης-ορόσημο ύψους 2,42 δισ. ευρώ που έκρινε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είχε καταχραστεί τη θέση του εις βάρος των μικρότερων ανταγωνιστών του στην υπηρεσία σύγκρισης αγορών.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις δικαστικές μάχες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Google αμφισβητεί επίσης άλλα δύο πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Ο τεχνολογικός γίγαντας κατηγορήθηκε για κατάχρηση της κυριαρχίας της στο λειτουργικό σύστημα Android και φέρεται ότι ανάγκασε τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της έναντι των ανταγωνιστών. Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ για τον αποκλεισμό ανταγωνιστών στην αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων.

Αναλυτικότερα, το Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου απέρριψε την Τετάρτη τη νομική προσφυγή της Google κατά της απόφασης της ΕΕ του 2017, σηματοδοτώντας μια μεγάλη νίκη για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Με την απόφαση, για την οποία είναι πιθανό να ασκηθεί έφεση, για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφαίνεται για υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά της Google.

Η Google, από την πλευρά της, είπε ότι η απόφαση σχετίζεται με ένα «πολύ συγκεκριμένο σύνολο γεγονότων» και ότι έκανε αλλαγές το 2017 για να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν πρόστιμο στην Google μετά από επταετή έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην υπηρεσία σύγκρισης αγορών της παρέχοντας «παράνομο πλεονέκτημα» στη δική της υπηρεσία. Τότε η Βεστάγκερ είχε δηλώσει ότι η Google είχε «αρνηθεί σε άλλες εταιρείες το δικαίωμα να ανταγωνίζονται». Έκτοτε, η Google αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο συνιδρυτής της πλέον ανενεργής ανταγωνιστικής μηχανής αναζήτησης Foundem που ήταν ο αρχικός ενάγων στην έρευνα της ΕΕ κατά της Google, Shivaun Raff , χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Αν και χαιρετίζουμε τη σημερινή κρίση, δεν αναιρεί τη σημαντική καταναλωτική και αντιανταγωνιστική ζημιά που προκαλείται από τις ύπουλες πρακτικές χειραγώγησης αναζήτησης της Google για περισσότερο από μια δεκαετία», είπε.

naftemporiki.gr