Skip to main content

Σι προς Μπάιντεν: Να συνεργαστούμε με αμοιβαίο σεβασμό

Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε σειρά ζητημάτων – υπό τον όρο του αμοιβαίου σεβασμού- δηλώνει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. 

Όπως σχολιάζουν αμερικανικά μέσα το Πεκίνο τείνει να χρησιμοποιεί τον όρο «αμοιβαίος σεβασμός» όταν θέλει να ζητήσει πιο ευνοϊκούς όρους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ είναι σε κρίσιμο ιστορικό σταυδρόμι» γράφει ο Σι σε επιστολή του προς την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. «Και οι δύο χώρες θα βγουν κερδισμένες από τη συνεργασία και θα χάσουν από την αντιπαράθεση» προσθέτει, σημειώνοντας πως «η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή». 

«Ακολουθώντας τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας win – win, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει την ανταλλαγή απόψεων και τα κοινά βήματα» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

Ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρει επίσης ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως και παγκόσμιες προκλήσεις», ενώ θα πρέπει να επιδιώξουν να «διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους». 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη είχαν εμπλακεί σε έναν σφοδρό εμπορικό πόλεμο. Ο Μπάιντεν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει στον ίδιο βαθμό το όπλο των δασμών, ωστόσο έχει και αυτός κατηγορήσει την Κίνα για αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο, κλοπή τεχνολογίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, κατασκοπεία μέσω των κολοσσών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. 

naftemporiki.gr