Skip to main content

Evergrande: Απομακρύνεται από τον γκρεμό ο κινεζικός γίγαντας

Θα αποφύγει όπως φαίνεται την κατάρρευση ο κινεζικός γίγαντας του real estate, Evergrande. Παρόλα αυτά αναλυτές προειδοποιύν ότι ο «πόνος» για την κινεζική αγορά ακινήτων δεν σταματάει εδώ, αφού αρκετές ακόμη μικρότερες εταιρείες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη στα οποία στήριξαν επί χρόνια την ανάπτυξή τους. 

Η Evergrande πούλησε μερίδιο 5,7% που κατείχε στην εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών Heng Ten Networks και είδε 145 εκατ. δολάρια να μπαίνουν στα ταμεία της. Η είσπραξη αυτή ήρθε την κατάλληλη στιγμή, αφού μέσα στην εβδομάδα καλείται να πληρώσει τόκους επί ομολόγου που λήγει, αξίας 148 εκατ. δολαρίων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο άλλος μεγάλος μέτχοος της Han Ten, η Tencent, αγόρασε μερίδιο 7% από την Evergrande τον περασμένο Ιούλιο έναντι 266 εκατ. δολαρίων. Τώρα έχει πλέον μερίδιο 27%. 

Μέχρι στιγμής παρά τους φόβους για μία χρεοκπία που θα πυροδοτούσε ισχυρούς τριγμούς στην κινεζική οικονομία και ευρύτερα στις διεθνείς αγορές, η Evergrande καταφέρνει και πληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι ομολογιούχων μέσα στην περίοδο χάριτος των 30 ημερών μετά τη λήξη των ομολόγων. 

Tην περασμένη εβδομάδα η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε τη βρετανική θυγατρική ηλεκτρικών οχημάτων Protean, χωρίς να αποκαλύψει το αντίτιμο. Την είχε αγοράσει το 2019 έναντι 58 εκατ. δολαρίων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC