Skip to main content

Ρότζερς εναντίον Ρότζερ: Ο «πόλεμος» μιας οικογένειας και το deal των 16 δισ.

Εδώ και μήνες μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και επιδίδεται σε μία σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση. Το διακύβευμα; Ο έλεγχος της Rogers Communications, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του Καναδά. Σε νομικό επίπεδο το σίριαλ του Rogers Vs Rogers, όπως ονομάζουν τη διαμάχη τα διεθνή μέσα, έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο, του μετά την απόφαση του δικαστηρίου να δώσει τον έλεγχο της εταιρείας στον πρόεδρο του Δ.Σ., Έντουαρντ Ρότζερς εν μέσω μίας εξαγοράς 16 δισ. δολαρίων. Ωστόσο τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά ο «πόλεμος» θα έχει μάλλον συνέχεια. 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Σέλι Φιτζπάτρικ, έκρινε ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει 5 μέλη του Δ.Σ. χωρίς συνέλευση των μετόχων, αφού έχει και μερίδιο ελέγχου στα δικαιώματα ψήφου. Στο απέναντι στρατόπεδο βρίσκονται η μητέρα του, Λορέτα, και οι δύο αδελφές του Μελίντα και Μάρθα Ρότζερς. 

Στην απόφασή της η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολίασε την «πικρή οικογενειακή διαμάχη», κάνοντας μάλιστα αναφορά στα «εμπρηστικά μηνύματα της Μάρθα Ρότζερς στο Twitter κατά του αδελφού της». Οι αδελφές Ρότζερς σκοπεύουν να προσφύγουν στο Εφετείο. 

Πώς ξεκίνησαν όλα 

Ο πόλεμος εξουσίας κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Έντουαρντ Ρότζερς θέλησε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζο Νατάλ. Τότε η μητέρα του Λορέτα, μαζί με τις δύο αδελφές του, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη της εταιρείας προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνησή του. Μάλιστα δεν τον αναγνώριζαν πλέον ως πρόεδρο και εκπρόσωπος της εταιρείας, με αποτέλεσμα ο Τύπος να λαμβάνει δελτία Τύπου της Rogers Communications από δύο διαφορετικές πλευρές- που η κάθε μία έδινε τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα. Όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία  προσπαθεί να ολοκληρώσει την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, αυτή της Shaw Communications. 

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. 

Τα επόμενα βήματα 

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, που συνιστά πλήγμα στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση και στα δικαιώματα των μετόχων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Μελίντα και Μάρθα Ρότζερς, προσθέτοντας ότι η απόφαση δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». 

O Έντουαρντ Ρότζερς δήλωσε ότι δεν θα προβεί άμεσα σε δραστικές αλλαγές. Ωστόσο σε βάθος χρόνου θέλει να αντικαταστήσει συνολικά τα 9 από τα 14 μέλη του Δ.Σ. 

Κορυφαία προτεραιότητά του αυτή τη στιγμή είναι να ενσωματώσει την Shaw, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κυριαρχία στην της Rogers Communications, που έχει ήδη περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας (περίπου το 30% του πληθυσμού του Καναδά) στην αγορά.  Θέλει επίσης να επεκτείνει την παρουσία του στις υπηρεσίες ίντερνετ, τηλεόρασης και ραδιοφώνου.