Στην χρήση εξατομικευμένων εργαλείων για τη στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Κάνοντας προσεκτική χρήση των πόρων που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ένα “πακέτο διευκολύνσεων” στις οφειλές που έχουν συσσωρευθεί όλο το διάστημα της πανδημίας, αν και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, στους σχεδιασμούς είναι η χρήση “εργαλείων” και προγραμμάτων εξατομίκευσης προκειμένου να δοθούν διευκολύνσεις σε όσους έχουν λάβει στήριξη αλλά αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα νέο εργαλείο το οποίο θα βασίζεται στις δαπάνες που έκαναν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί ένα σημαντικό ποσοστό της ενίσχυσης που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και για τις οφειλές οι οποίες έχουν ανασταλεί έως το τέλος Απριλίου ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν σε περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις που ισχύει σήμερα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έφερε ως παράδειγμα επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, οι οποίες είδαν αύξηση στο τζίρο τους εξαιτίας του γεγονότος ότι έκαναν delivery. Επίσης ανέφερε περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενώ έχουν τραπεζικό δανεισμό ωστόσο καταγράφεται αύξηση στις καταθέσεις τους.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με τον κ. Σκυλακάκη να σημειώνει ότι έως τις 10 Ιανουαρίου θα υπάρξει εικόνα για την πορεία του τζίρου κατά την εορταστική περίοδο.
Ραλλού Αλεξοπούλου