Skip to main content

Νέοι τριγμοί στο κινεζικό real estate 

Μπορεί η Evergrande, ο κολοσσός με τα χρέη των 300 δισ. δολαρίων, να έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την κατάρρευση, αλλά οι ανησυχίες για την «υγεία» της κινεζικής αγοράς ακινήτων παραμένουν στο προσκήνιο. 

Νέους τριγμούς έρχεται να προκαλέσει η περίπτωση της Kaisa Group Holdings, κατασκευάστριας ακινήτων, που απέτυχε την περασμένη εβδομάδα να αποπληρώσει χρεόγραφο. Εν μέσω έντονης φημολογίας για το μέλλον της, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την αναστολή στη διαπραγμάτευση της μετοχής της. 

Σημειώνεται ότι αναστέλλεται επίσης η διαπραγμάτευση των θυγατρικών της Kaisa Capital, Kaisa Health, Kaisa Prosper. 

Οι μετοχές της Kaisa είχαν καταγράψει πτώση 13% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους έχουν χάσει το 70% της αξίας τους. 

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και S&P Global Ratings προχώρησαν πρόσφατα στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της κινεζικής εταιρείας επικαλούμενοι την έλλειψη ρευστότητας. 

Να σημειωθεί ότι η Kaisa είναι η κινεζική κατασκευαστική με το δεύτερο υψηλότερο χρέος σε αμερικανικό δολάριο. Καλείται να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 400 εκατ. δολαρίων έως τον Δεκέμβριο και επιπλέον 3 δισ. δολαρίων μέσα στο 2022. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC