Skip to main content

Πέντε μαθήματα για την οικονομία από την χρονιά της πανδημίας

Καθώς πλησιάζει το τέλος μιας από τις πιο ιδιαίτερες χρονιές που «στιγμάτισε» η υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού, η Capital Economics προτείνει να κοιτάξουμε πίσω το 2020 και να πάρουμε πέντε σημαντικά μαθήματα για το 2021.

Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από την πανδημία, τους περιορισμούς και τα lockdown που κράτησαν και σε αρκετές περιπτώσεις κρατούν ακόμα κλειστές οικονομίες και κοινωνίες. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού πυροδότησε την πιο σοβαρή παγκόσμια κρίση από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με τους ειδικούς να τονίζουν πως η ανάκαμψη που σηματοδοτεί η άφιξη των εμβολίων θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά θα είναι βραδυκίνητη.

Τι δίδαξε επομένως το 2020 για την οικονομία της Ευρωζώνης;

Μάθημα πρώτο: Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε την αβεβαιότητα

Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την επέλαση της πανδημίας, και όλοι ελπίζουν ότι το 2021 δεν κρύβει καμιά παρόμοια εξέλιξη. Ωστόσο, ο βαθμός της αβεβαιότητας για το μέλλον είναι ιδιαίτερα υψηλός. Κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατυπώσουμε σωστά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα διανεμηθούν τα εμβόλια στον πλανήτη και πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Μάθημα δεύτερο: Η ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να είναι ισχυρή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η οικονομία της Ευρωζώνης θα τερματίσει την χρονιά, κατά το τέταρτο τρίμηνο, με ελαφρώς χειρότερες αποδόσεις από τις αρχικές προβλέψεις. Επιπλέον, με τα νέα μέτρα στη Γερμανία και την Ολλανδία η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεκινήσει καλά το 2021.  Ωστόσο, αν μάθαμε κάτι από το 2020 είναι ότι οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα και δυναμικά όταν αρθούν τα μέτρα που «δεσμεύουν» κοινωνία και οικονομία. Μάλιστα αν αρθούν οι περιορισμοί στον τουρισμό, τότε αναμένεται να σημειωθεί πολύ πιο δυναμική ανάκαμψη.

Μάθημα τρίτο: Η αγορά εργασίας θα είναι ανθεκτική

Η δυναμική αυτή ανάκαμψη θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπληκτική ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Τα βραχυχρόνια προγράμματα εργασίας που «έτρεξαν» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατάφερνα να «συγκρατήσουν» την ανεργία για φέτος, ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2021 και στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά γενναιόδωρες.  Σαφώς και θα χαθούν θέσεις εργασίας, μειώνονται ωστόσο οι κίνδυνοι από την αύξηση της ανεργίας το επόμενο έτος.

Μάθημα τέταρτο: Η πανδημία ήταν αποπληθωριστική

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, δεν ήταν σαφές εάν θα ήταν πληθωριστική ή αποπληθωριστική. Προβλέψαμε, ωστόσο, εύστοχα ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. Πλέον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται οριακά πάνω από το μηδέν.

Καθώς η οικονομία κινείται προς την «κανονικότητα», οι τιμές σε προϊόντα ή υπηρεσίες που μειώθηκαν απότομα φέτος , όπως τα ταξιδιωτικά εισιτήρια, τα πακέτα διακοπών ή τα ρούχα , ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Επομένως, θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ίσως πάνω από 1%, κάτι που όμως αναμένεται να είναι προσωρινό λόγω του χαμηλού σημείου εκκίνησης.

Μάθημα πέμπτο: Αξιωματούχοι και κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται

Φέτος οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλαβαν δράση για να ανταπεξέλθουν στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Και τα κατάφεραν. Γι’ αυτό και υποθέτουμε ότι θα διατηρηθεί η προθυμία τους για νομισματική στήριξη και το 2021. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει πως διατηρήσει τις χαλαρές πολιτικές της, ακόμα και όταν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Οι προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική διαφέρουν μεταξύ των χωρών, υπάρχει όμως μικρός κίνδυνος επανάληψης της λιτότητας που συνέβαλε στην κρίση της Ευρωζώνης.

naftemporiki.gr