Skip to main content

ΗΠΑ: Τα βλέμματα στην τελευταία συνεδρίαση της Fed για το 2020

Η Federal Reserve συνεδριάζει για τελευταία φορά για το 2020 και είναι πιθανό να ανακοινώσει αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η Federal Reserve θα προσφέρει την πρώτη ματιά του για το πώς ένα εμβόλιο μπορεί να αλλάξεο τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και αν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έως ότου γίνουν οι εμβολιασμοί και επιτευχθεί η ανοσία.

Το συμπέρασμα της τελευταίας πολιτικής συνάντησης της Fed για το 2020 θα καλύψει μια ταραχώδη χρονιά κατά την οποία μείωσε τα επιτόκια, αύξησε τις αγορές ομολόγων και έλαβε άλλα έκτακτα μέτρα για να σταματήσει το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας.

Το τοπίο, ωστόσο, έχει αλλάξει δραματικά από τότε που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πραγματοποίησαν την τελευταία διήμερη συνάντησή τους στις αρχές Νοεμβρίου, με το εμβόλιο για την COVID-19 να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις προοπτικές για το 2021.

Στις τελευταίες της προβλέψεις η Fed έκανε λόγο για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας 3,7% εφέτος και ανάκαμψη 4% το επόμενο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% έως τα τέλη του 2021.

Εάν η Fed προβλέψει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν το 2021, τότε αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση στα επιτόκια σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό που είχαν προβλέψει πριν από δύο μήνες, παρότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι θα γίνει μία τέτοια κίνηση πριν από τος τέλος του 2023.

Είναι μια κίνηση που έχουν ζητήσει και περιμένουν πολλοί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κάποιο σημείο, αν και οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ως επί το πλείστον ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να το κάνουν.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ και οι συνάδελφοί του θα παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με μια σημαντική πτυχή της νομισματικής πολιτικής: πόσο καιρό  και υπό ποιες συνθήκες μπορεί η Federal Reserve να μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων της, μια ροή υποστήριξης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι βουλευτές στο Κογκρέσο διαπραγματεύονται για ένα νέο ομοσπονδιακό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ωστόσο μια συμφωνία δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή. Αν ο Πάουελ ασκήσει πιέσεις, ίσως τελικά εγκριθεί ένα πακέτο μεταξύ 800 και 900 τρισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και τους Financial Times.