Skip to main content

Συνομιλίες Λιου-Γέλεν για τη μακροοικονομική κατάσταση και τις διμερείς σχέσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε συνομίλησε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στις 26 Οκτωβρίου μέσω βιντεοκλήσης, αναφορικά με τη μακροοικονομική κατάσταση και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Η κ. Γέλεν «έθεσε ζητήματα ειλικρινούς ανησυχίας», δήλωσε αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε μια σύντομη ξεχωριστή δήλωση, η οποία δεν διευκρίνισε τις ανησυχίες, αλλά πρόσθεσε ότι η κ. Γέλεν προσβλέπει σε μελλοντικές συζητήσεις με τον κ. Λιου.

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι σημαντικό για τις δύο χώρες να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό για τις μακροοικονομικές πολιτικές, σύμφωνα με την ανάγνωση της κινεζικής πλευράς.

Η Κίνα εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για τους δασμούς των ΗΠΑ και τη δίκαιη μεταχείριση των κινεζικών εταιρειών, ανέφερε.

Ο κ. Λιου, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων Κίνας στις εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, είχε συνομιλίες τόσο με την Τζάνετ Γέλεν όσο και με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι νωρίτερα αυτό το έτος.

Η αυξημένη δέσμευση μεταξύ των εμπορικών και οικονομικών ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο έρχεται ακόμη και όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικρίνει το Πεκίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιδιώκει να συσπειρώσει άλλα πλούσια κράτη για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Κίνας.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η κ. Τάι δεσμεύτηκε να αποκλείσει ορισμένες κινεζικές εισαγωγές από τους δασμούς, ενώ επέκρινε το Πεκίνο για την αποτυχία του να τηρήσει ορισμένες υποσχέσεις που είχε δώσει σε μια εμπορική συμφωνία «Φάσης 1» που έγινε υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters