Skip to main content

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες

Της Μαρίας Βε

Σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει η ενεργειακή κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, προειδοποίει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στο κόσμο.

Ο Σβέιν Τόρε Χόλσεθερ, διευθύνων σύμβουλος της «Yara», που παράγει 8,6 εκατομμύρια τόνους αμμωνία –το βασικό συστατικό λιπασμάτων- ετησίως, επισημαίνει ότι, το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου, περιορίζει την παραγωγή στην Ευρώπη κατά 40%.

Η νορβηγική εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, κατάφερε να διατηρήσει τις προμήθειες των εδαφοβελτιωτικών προϊόντων της στην Ευρώπη, εισάγοντας αμμωνία από τις εγκαταστάσεις της σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, ο Χόλσεθερ σημειώνει ότι  δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. «Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όσους επηρεάζονται από τις υψηλότερες τιμές σε λογαριασμούς και τρόφιμα, ωστόσο, για ορισμένους, είναι ζήτημα επιβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Οι αναστολές λειτουργίας που βιώνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τώρα αντίκτυπο στην τιμολόγηση των λιπασμάτων παγκοσμίως. Όλα όσα χρησιμοποιούν οι αγρότες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης και του αυξημένου κόστους παραγωγής λιπασμάτων. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο». 

Στα ύψη οι τιμές λιπασμάτων 

Η Τζούλια Μιχάναπό την ICIS, μια εταιρεία συμβούλων πληροφοριών εμπορευμάτων, συμφωνεί ότι υπάρχει «ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα θέτει σε ισχύ την απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων, η Ρωσία εξετάζει την απαγόρευση και η Τουρκία -μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων- σταμάτησε τις αποστολές.

«Βλέπουμε τιμές ρεκόρ για κάθε τύπο λιπάσματος, οι οποίες είναι πολύ πάνω από τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα του 2008. Είναι ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, καθώς οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το 50% των τροφίμων στον κόσμο βασίζονται σε λιπάσματα», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει, «Οι αγρότες μιλούν για τη μετάβαση των καλλιεργειών τους από δημητριακά όπως το σιτάρι και το κριθάρι, το οποίο απαιτεί λίπασμα που περιέχει υψηλά επίπεδα αζώτου, σε φασόλια και όσπρια που δεν χρειάζονται», ενώ τονίζει ότι «Αυτό δεν αφορά μόνο τα δημητριακά, αλλά θα επηρεάσει και τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των βοοειδών και άλλων ζώων».

Εντούτοις σημειώνει ότι, οι ελλείψεις τροφίμων δε θα γίνουν αισθητές πριν τη άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022.

Αντικειμενικές δυσκολίες 

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί ότι οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων που τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, επισημαίνει ότι κινδυνεύει η παραγωγή και διαθεσιμότητα, καθώς μία από τις δύο βασικές εγκαταστάσεις λιπασμάτων στο ΗΒ έχει αναστείλει τη λειτουργία της και η άλλη συνεχίζει να λειτουργεί μόνο με κρατική οικονομική υποστήριξη. 

Επιπροσθέτως, παρόλο που οι περισσότεροι αγρότες στο Ηνωμένο Βασίλειο δε θα χρειαστούν λίπασμα μέχρι τον Φεβρουάριο, η Βρετανία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων οδηγών και της αναστολής της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τις έγκαιρες παραδόσεις στα αγροκτήματα. 

Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγρότες θα μπουν στον πειρασμό να εξοικονομήσουν χρήματα, τοποθετώντας λιγότερο λίπασμα στις καλλιέργειες, μειώνοντας έτσι τις αποδόσεις. 

Καθώς το πρόβλημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ δηλώνει ότι, οι υψηλότερες τιμές τροφίμων, θα οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα. 

Ωστόσο, πέρσι η «Yara» δώρισε 3.000 τόνους λίπασμα σε μικρούς αγρότες στην Αφρική σε συνεργασία με το πρόγραμμα, ενώ ο  Χόλσεθερ δηλώνει ότι η εταιρεία θα εξετάσει ξανά μια παρόμοια προσπάθεια, καλώντας παράλληλα και άλλες εταιρείες να αναλάβουν παρόμοιες δράσεις. 

με πληροφορίες από The Guadian