Skip to main content

Γονικές παροχές: Δωρεάν έως 800.000 ευρώ- Η εγκύκλιος Πιτσιλή

EUROKINISI

Χωρίς να πρέπει να καταβάλλουν φόρο μπορούν να μεταβιβάζουν οι συγγενείς πρώτου βαθμού την κινητή ή ακίνητη περιουσία τους σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ κ Γιώργου Πιτσιλή.

Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου οποιαδήποτε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου από ακίνητα, μετοχές, επιχειρήσεις έως χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται με δωρεά ή γονική παροχή από γονείς σε παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς ή τα εγγόνια είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Για υψηλότερα ποσά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Με βάση τις νέες διατάξεις :

·         αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στις 800.000 ευρώ για μεταβιβάσεις που έχουν συσταθεί από 1ης Οκτωβρίου

·         δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν θα συνυπολογίζονται, στον συνυπολογισμό των προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών που ισχύει στα αφορολόγητα όρια.

Η εγκύκλιος Ε.2193/2021 της ΑΑΔΕ ενημερώνει τις εφορίες ότι με τον Ν. 4839/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει ότι μετά τις αλλαγές, η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια :

·        Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.

·       επίσης η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.

·       Η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών (…) υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς:

 ·         με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες)

·          με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία (αδέλφια-θείοι-ανεψιοί- λοιποί κατιόντες και ανιόντες)

·         με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ κατηγορία (όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς ή οι μη συγγενείς – ξένοι)

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος κληρονομιάς δεν καταργείται και εξακολουθεί να ισχύει η φορολόγηση με συντελεστές από 1,5% έως και 10%, ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τα πρώτα 150.000 ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου