Skip to main content

Fitch: Υποβάθμιση του βραζιλιάνικου κρατικού αξιόχρεου στην κατηγορία των «σκουπιδιών»

Το κρατικό αξιόχρεο της Βραζιλίας υποβάθμισε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την οικονομική και πολιτική κρίση.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας σε BB+ με αρνητική προοπτική λιγότερες από 24 ώρες μετά την απόφαση που έλαβε η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016. Η κίνησή της παρέκαμψε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, Ζουακίμ Λέβι, ο οποίος προώθησε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο έχει βρεθεί σε τέλμα λόγω της αντίστασης που προβάλλουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Τα ομόλογα της Βραζιλίας που είναι αποτιμημένα σε δολάρια αλλά και το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ, υπέστησαν μεγάλη πτώση εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων μετά τη δεύτερη υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης μέσα σε τρεις μήνες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει σήμερα τη νομιμότητα της διαδικασίας αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ, μετά την έγκρισή της από μια ειδική επιτροπή στην οποία κυριαρχούσαν οι αντίπαλοί της την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Εντουάρντου Κούνια, ο οποίος επέτρεψε να ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ανάμεσα στους υπόπτους της έρευνας για το σκάνδαλο στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης ο υπουργός Οικονομικών Λέβι είπε ότι η εξέλιξη είναι «σοβαρή» και δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πράξει όσα αναμένονταν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters