Skip to main content

Αιχμές για την ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Έντονη κριτική για την υπερβολικά χαμηλή η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου άσκησε ο Φρίντριχ Χάινεμαν, οικονομολόγος και συνεργάτης του ZEW  (Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδώ  με έδρα το Μάνχαϊμ της Γερμανίας).

Μετά την νέα παρέμβαση της ΕΚΤ  για  παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ) έως τον Δεκέμβριο του 2021, Ο Χάινεμαν δήλωσε ότι «η ΕΚΤ κινδυνεύει πλέον να χάσει το μέτρο. Είναι υπερβολή να προσφέρει απόδοση μόλις 0,6% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, όταν συνεχίζεται η υπερχρέωση της χώρας. Μπορεί να είναι σωστό να παρεμβαίνει η ΕΚΤ για να αποτρέψει υπερβολική αύξηση των επιτοκίων σε εποχές κρίσης, αλλά η σχεδόν μηδενική απόδοση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από το κατανοητό πλαίσιο».

Πρόσφατη έρευνα του ZEW και του Ιδρύματος Στρούμπε στη Στουτγάρδη, που δημοσιεύθηκε πριν από τις τελευταίες αποφάσεις της Φρανκφούρτης, επικρίνει το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει «δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ομολόγων» από χώρες της ευρωζώνης με υψηλά κρατικά ελλείμματα- κυρίως από την Ιταλία και δευτερευόντως από την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με αυτή την τακτική η ΕΚΤ φτάνει στα όρια της απαγορευμένης– σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο- έμμεσης ή ακόμη και άμεσης κρατικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η κριτική δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πάγια τακτική της ΕΚΤ, καθώς όλες οι προσπάθειες των επικριτών της να κινηθούν νομικά «προσέκρουσαν σε τείχος».

Πηγή: Deutche Welle