Skip to main content

Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 750 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι πληροφορίες, που μας θέλουν να κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κινδυνεύουμε να χάσουμε δόση 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα. 

Πρόκειται για μέρος της ελάφρυνσης χρεόυς, αλλά και των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και τα οποία είχε συμφωνηθεί να δίνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022. Αυτό εφόσον βεβαίως εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις. 

Το εξαμηνιαίο ποσό που προκύπτει από τα δύο μέτρα- τα οποία και υποτίθεται ότι λειτουργούν ως ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων- ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την σχετική έκθεση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στις 27 Φεβρουαρίου. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκταμιεύσουν ή μη τη δόση.

«Οι υπουργοί, που θα συναντηθούν να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση, εάν η Αθήνα δεν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27ης Φεβρουαρίου και 11ης Μαρτίου» δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίους αξιωματούχος. 

Υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις σε διάφορα στάδια υλοποίησης, αλλά οι βασικότερες συνδέονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έφαση στο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικίων και των τραπεζών», σχολίασε δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επεξεργάζεται το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει σχόλια και από την πλευρά των θεσμών». προσθέτει. 

Και οι δύο αξιωματούχοι πάντως τόνισαν πως εάν το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

naftemporiki.gr