Skip to main content

Χωρίς ταμεία και σάρωση: Πώς λειτουργεί το νέο «πειραματικό» κατάστημα της Tesco

Το παράδειγμα της Amazon ακολουθεί η μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco, η οποία ανοίγει το πρώτο της κατάστημα χωρίς ταμεία.

Οι πελάτες σε αυτό το κατάστημα θα μπορούν να επιλέξουν τα είδη παντοπωλείου που επιθυμούν και θα φεύγουν χωρίς να τα σκανάρουν ή να χρησιμοποιούν το ταμείο.

Σύμφωνα με την αλυσίδα, η νέα ιδέα, που ονομάζεται GetGo, θα δοκιμαστεί σε ένα κατάστημα Tesco Express στο High Holborn του Λονδίνου, και έρχεται μετά από την επιτυχημένη δοκιμή σε ένα κατάστημα στο Welwyn Garden City, όπου εδρεύει η Tesco.

Το GetGo χρησιμοποιεί τεχνολογία που επιτρέπει στους πελάτες με την εφαρμογή Tesco να κάνουν check -in στο κατάστημα, να παραλάβουν είδη παντοπωλείου και να βγαίνουν. Καθώς ο πελάτης φεύγει, οι κάμερες και οι αισθητήρες βάρους υπολογίζουν τι πήραν και χρεώνουν ανάλογα την εφαρμογή.

Για το εγχείρημα αυτό, η Tesco συνεργάζεται με την Trigo Vision, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ που έχει αναπτύξει κάμερες και λογισμικό που επιτρέπει στους λιανοπωλητές να χρεώνουν αυτόματα τους πελάτες τους.

Η Trigo συνεργάζεται ήδη με τους γερμανικούς κολοσσούς των σούπερ μάρκετ REWE Group και Aldi Nord, καθώς και τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ισραήλ, Shufersal.

Το πρότζεκτ αυτό είναι η τελευταία προσπάθεια της αλυσίδας σουπερμάρκετ να πειραματιστεί με την ιδέα της λειτουργίας ενός καταστήματος χωρίς ταμεία, εν μέσω αλλαγών στις αγοραστικές συνήθειες και δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η Βρετανία.

Η αμερικανική Amazon έκανε το ντεμπούτο της με το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία, εκτός ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος στο δυτικό Λονδίνο. Η J Sainsbury δοκίμασε την ιδέα στο Holborn, αν και οι πελάτες πρέπει να σκανάρουν τα αντικείμενα που αγοράζουν.

Οι Aldi και η Wm Morrison Supermarkets έχουν επίσης πειραματιστεί με τη συγκεκριμένη μορφή λιανεμπορικής λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg