Skip to main content

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και εταιρείες λόγω Ουκρανίας

Επτά Ρώσους επιχειρηματίες, οκτώ ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίας της Μόσχας πρόσθεσαν οι ΗΠΑ στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εχθρική ενέργεια.

Η επιβολή των κυρώσεων σημαίνει ότι απαγορεύεται σε Αμερικανούς και σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα και τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Τζον Σμιθ, αυτές «οι στοχευμένες κυρώσεις έχουν σκοπό να διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία, επιβάλλοντάς της κόστη για την κατοχή της Κριμαίας και την παρεμπόδιση των ενεργειών εκείνων που υποστηρίζουν τη βία και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε από την πλευρά του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν εχθρική ενέργεια από μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα και διαμήνυσε πως η Μόσχα θα επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει από την πλευρά της στις ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP