Skip to main content

ΓΠΚΒ: Δημοσιονομική ισορροπία για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών

Στην ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, αναφέρεται η έκθεση του γ΄ τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Παράλληλα, πηγές του Γραφείου θεωρούν σημαντική την ύπαρξη διευκολύνσεων στους φορολογούμενους, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν τον όγκο των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί λόγω των αναστολών πληρωμής που έχουν δοθεί από το Κράτος εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρόλα αυτά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα και τους μεσοπρόθεσμους κίνδυνους για την οικονομία. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύ υψηλό λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν, παρότι το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών και χαμηλό κόστος δανεισμού, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, όταν ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, προκειμένου να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας που δεν θα περιορίζεται μόνο στις αναγκαίες μεταβιβάσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά θα στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόσο σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό, όσο και σε υποδομές, προκειμένου βραχυπρόθεσμα να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στις καθημερινές δραστηριότητες και μετακινήσεις των πολιτών – και κατά συνέπεια στις οικονομικές επιπτώσεις – και μεσοπρόθεσμα να αναβαθμιστεί το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών που αποτελούν προϋποθέσεις για τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι θετικές προοπτικές για την οικονομία προέρχονται πρώτον από τα ενθαρρυντικά νέα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid-19 και δεύτερον από τα διαθέσιμα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης NextGenerationEU (NGEU) που, εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή από τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο σε νέες επενδύσεις, οδηγώντας σε μια σημαντική άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2021-26.

Πηγές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τόνιζαν ότι  η λογική της ύπαρξης δόσεων δεν είναι απαραίτητα αντίθετη με την καλλιέργεια της κουλτούρας πληρωμών, καθώς οι πολίτες, όταν αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα, «επιθυμούν» να αποπληρώσουν τις οφειλές που θα έχουν συσσωρευτεί.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαγραφής ή να δοθεί παράταση στις οφειλές οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τον Απρίλιο του 2021, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης εντός του 2021. «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 3-4 μήνες… Το τι θα γίνει μετά από ένα τρίμηνο, θα το δούμε… Άλλο διαγραφή, άλλο μεγαλύτερη παράταση, άλλο περισσότερες δόσεις» είπε. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αρχικά τα χρέη που είχαν ανασταλεί είχε προγραμματιστεί  η αποπληρωμή τους να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η ημερομηνία μεταφέρθηκε για τον Μάιο του 2021.

naftemporiki.gr