Skip to main content

ΟΟΣΑ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να «αποζημιώνουν» ευάλωτες ομάδες για μεταρρυθμίσεις και ειδικούς φόρους

Οι μεταρρυθμίσεις ή οι ειδικοί φόροι, που συμβάλλουν σε σκοπούς, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι αναγκαίοι. Ωστόσο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίζουν για την αποζημίωση των ευάλωτων ομάδων, που πλήττονται από αυτούς. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δια στόματος της επικεφαλής οικονομολόγου του, Λόρενς Μπουν.

Κληθείς να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που έχουν πυροδοτήσει οι «πράσινοι» φόροι στα καύσιμα, η Μπουν τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο «πακέτο αποζημίωσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «άκρως σημαντικό» να προσδιορίζει κανείς τις ομάδες, που πλήττονται περισσότερο από την εισαγωγή νέων φόρων και να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα. 

Η Μπουν παράλληλα υπογράμμισε τη σπουδαιότητα το να εξηγείς τη χρησιμότητα τέτοιου είδους φόρων στους πολίτες και αναγνώρισε ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έδειξε τα όρια της αποδοχής των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής από την κοινή γνώμη. 

Τα σχόλια της έγιναν σε παρουσίαση ευρημάτων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη φορολογία στις Βρυξέλλες και έρχονται στον απόηχο των μέτρων, που ανακοίνωσε προκειμένου να κατευνάσεις τις αντιδράσεις. 

naftemporiki.gr