Skip to main content

Πού θα διατεθεί 1,5 δισ. για νέες ΜΕΑ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Το συνολικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να διατεθεί για τη δημιουργία σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε όλη τη χώρα, τμήμα των οποίων θα είναι ιδιωτικά κεφάλαια, εφόσον αυτή τη φορά οι αρμόδιοι φορείς (εμπλεκόμενα υπουργεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση) δεν μείνουν στα λόγια.

Για την Αττική, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας, είναι αναγκαία έργα αξίας 950 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων ΜΕΑ, στον χώρο της σημερινής χωματερής της Φυλής, στο Σχιστό και στην περιοχή του Γραμματικού στον χώρο της Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Τα ιδιωτικά κεφάλαια που χρειάζεται να κινητοποιηθούν είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ και άλλα 150 εκατ. θα προέλθουν από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τις «υποσχέσεις» που δόθηκαν από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη πρόσφατα, τα έργα στην Αττική θα ολοκληρωθούν το 2025 και τότε θα κλείσει η Φυλή με τη μορφή που λειτουργεί σήμερα. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σχέδιο. Τα τελευταία χρόνια έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές. Σχεδιασμός για 4 ΜΕΑ στην Αττική υπήρχε από τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ξεκινήσει να συζητείται τουλάχιστον 10 χρόνια πριν ανακοινωθεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική