Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ αντί 535 εκατ.

Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.», έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Η διαδικασία πώλησης του 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ από τους δύο πωλητές μετόχους, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Μετά από δυο γύρους κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, η κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» ανακηρύχθηκε στις 16.4.2018 ως προτιμητέος επενδυτής και ακολούθως, μετά τον επιτυχή προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπεγράφη η σχετική σύμβαση μεταβίβασης στις 20 Ιουλίου 2018. Εν συνεχεία, ελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Ελληνικές ρυθμιστικές αρχές για το κλείσιμο της συναλλαγής.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ, η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του για βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές του δραστηριότητες, επιτάχυνση διαδικασίας απομόχλευσης και ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής του θέσης. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος, «για την ΕΛΠΕ είναι μια σημαντική συναλλαγή, καθώς εστιάζει πλέον στον εμπορικό τομέα τις δραστηριότητές της στον κλάδο του Φυσικού Αερίου». Υπογράμμισε επιπλέον, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης θα ενισχύσει την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού της ΕΛΠΕ.

Σε ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι η κοινοπραξία που αποτελεί το νέο μέτοχο του ΔΕΣΦΑ και απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύει την επενδυτική προοπτική της Ελλάδας και τη δυναμική της να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, δήλωσε σχετικά πως ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εποχή που ξεκινά για τον ΔΕΣΦΑ είναι παράλληλα μια νέα σελίδα για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή μας, ο οποίος είναι κομβικός και βαίνει ενισχυμένος. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους μετόχους του ΔΕΣΦΑ και στα αναπτυξιακά σχέδια που θα υλοποιήσουν, μεταφέροντας την διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και θα είμαστε κοντά τους όποτε το χρειαστούν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης θα ωφελήσει σημαντικά τον ΔΕΣΦΑ, τους ανθρώπους του και συνολικά τη χώρα. «Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Ταμείου, των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, στα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, στους συμβούλους όπως και σε όλους όσους συνέβαλαν τα μέγιστα για να περαιωθεί ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Θα ήθελα να ευχηθώ στην κοινοπραξία SENFLUGA κάθε επιτυχία και να επαναλάβω την δέσμευση του Ταμείου να βοηθήσει, όπου χρειάζεται, για την ευημερία του ΔΕΣΦΑ», πρόθεσε.

naftemporiki.gr