Skip to main content

Ένας «πονοκέφαλος» λιγότερος για την ελληνική έξοδο στις αγορές

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Έναν «πονοκέφαλο» λιγότερο στην προσπάθειά της για έξοδο στις αγορές μέσα στο 2019 μετράει από χθες η Αθήνα. Η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιεχόμενο του ιταλικού προϋπολογισμού -συμφωνία η οποία επήλθε ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις- αναμένεται να αποτυπωθεί και στο spread του ελληνικού 10ετούς.

Χθες το απόγευμα, με το spread του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί στο 2,769%, το αντίστοιχο ελληνικό διαμορφωνόταν στο 4,297%, καταγράφοντας επίσης πτωτική πορεία. Όπως αναμένεται να αναφέρει και το κείμενο σχεδιασμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τον δανεισμό του 2019, οι εξωγενείς παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τις επόμενες εξόδους στις αγορές. Ειδικά ο παράγοντας «Ιταλία» είναι εκ των σημαντικότερων, καθώς όλο αυτό το διάστημα είχε καταγραφεί έντονη συσχέτιση των εξελίξεων στη γειτονική χώρα με την καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού 10ετούς.

Στο ελληνικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κλείσει ευνοϊκά το θέμα της Ιταλίας και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο του Brexit, η πορεία του ελληνικού 10ετούς θα είναι πτωτική από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2019. «Κομβικός» θεωρείται και ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, τον Ιανουάριο, καθώς:

1. Στο τραπέζι θα πέσουν κρίσιμα θέματα για τις αγορές, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια, ο νόμος Κατσέλη και η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στην υπόθεση του Ελληνικού.

2. Η εξασφάλιση της έγκρισης των δανειστών για την καταβολή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs (σ.σ.: η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε περίπου 640 εκατ. με 700 εκατ. ευρώ) θα εκληφθεί ως απόδειξη ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, στον ΟΔΔΗΧ έλεγαν ότι η επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου θα πρέπει να γίνει σε χρόνο κατά τον οποίο το spread θα είναι τέτοιο που δεν θα «ζημιώνει» όσους επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές που εκδόθηκε στις αρχές του 2018. Τώρα, όμως, έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από τότε, ενώ οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές δεν είναι πλέον οι ίδιες. Τα επιτόκια δανεισμού έχουν ανέβει συνολικά, ενώ πλέον διανύουμε και τις τελευταίες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας. Μια περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου εκτιμάται ότι θα φέρει πιο κοντά την επόμενη έκδοση, ακόμη και στις αρχές του 2019. Η απόφαση δεν θα ληφθεί υπό καθεστώς πίεσης, δεδομένου ότι υπάρχει η πολυτέλεια που δημιουργεί το αποθεματικό ασφαλείας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, μια νέα επιτυχημένη έκδοση θα αντιμετωπιστεί θετικά, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων. Με το spread του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 4,3%, θεωρείται δεδομένο ότι μια νέα έκδοση δεν θα ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά το ύψος των τόκων. Και αυτό διότι μια έκδοση, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή άλλων τμημάτων του χρέους με ακόμη υψηλότερο επιτόκιο, όπως είναι αυτό προς το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα σχετικά στοιχεία φρόντισε να παρουσιάσει και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος.

Ο γερμανικός Τύπος

«Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να είναι σίγουρη για οικονομική ανάπτυξη και το 2019», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι «η Αθήνα προσδοκά μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Για το 2018, η κυβέρνηση ξεκινά από το δεδομένο του 2,1%. Ο Τσίπρας αντικρούει την κριτική της αντιπολίτευσης».

Πρόταση διαφάνειας δημόσιων οικονομικών

Την προσθήκη τροποποίησης στο άρθρο 79 του Συντάγματος, με την οποία θα εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ο συντονιστής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, με επιστολή του προς την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, αναφέρει ότι η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού αποφάσισε να προτείνει την προσθήκη στο άρθρο 79 της ακόλουθης παραγράφου: «Οι λογαριασμοί των φορέων του Δημόσιου τομέα παρέχουν αληθή και πλήρη εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης και ακολουθούν κοινά αποδεκτούς κανόνες ώστε να εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών συντελέστηκε μεγάλη πρόοδος στο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διαχείρισης, δηλαδή στην οργάνωση, τη μεθοδολογία, τη λογιστική καταγραφή και τις δημοσιονομικές αναφορές του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών αρχών. Αυτή η πρόοδος πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά στο ανώτατο επίπεδο, εκείνο του Συντάγματος, ώστε η οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία να αποτελεί ρητή και σταθερή δέσμευση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες», αναφέρει η επιστολή Κουτεντάκη.