Skip to main content

GSK: Deal- έκπληξη με την Pfizer και σχέδια να «σπάσει» στα δύο

Σε συμφωνία για τη συνένωση των μονάδων καταναλωτικών προϊόντων υγείας κατέληξαν οι Pfizer Inc.και GlaxoSmithKline. Θα προβούν στη σύσταση σχετικής κοινοπραξίας δημιουργώντας έναν παγκόσμιο γίγαντα στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Advil, και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως οι οδοντόπαστες Sensodyne με τζίρο της τάξης των 12,7 δισ. δολαρίων. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για το «σπάσιμο» της GSK στα δύο. 

Η συμφωνία, όπως σχολιάζει και η WSJ, αποτελεί έκβαση- έκπληξη στην πολύμηνη προσπάθεια της αμερικανικής φαρμακευτικής Pfizer να απαλλαγεί από τη μονάδα καταναλωτικών προϊόντων και να εστιάσει περισσότερο στα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η βρετανική GlaxoSmithKline ήθελε επίσης να δώσει περισσότερη έμφαση σε φάρμακα για σοβαρές θεραπείες, χωρίς όμως να εγκαταλείψει και το τμήμα καταναλωτικών αγαθών, στο οποίο ήταν επικεφαλής ο σημερινός της διευθύνων σύμβουλος. 

Η Glaxo θα έχει μερίδιο 68% στην κοινοπραξία και η Pfizer το υπόλοιπο 32%. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Αποκάλυψε δε ότι σχεδιάζει μέσα σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωσή της να διαχωρίσει την κοινοπραξία μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής στο βρετανικό χρηματιστήριο. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η Glaxo συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 13 δισ. δολαρίων για το μερίδιο της Novartis στη μεταξύ τους κοινοπραξία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Blooomberg