Από την έντυπη έκδοση
Στον αστερισμό των τριβών και της ελεγχόμενης έντασης επανέρχονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τo κουαρτέτο, αλλά και το Βερολίνο, κι ενώ η Αθήνα θα πρέπει έως το τέλος της εβδομάδας να έχει συμφωνήσει για τα 13 προαπαιτούμενα του νέου πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ στις 18 Δεκεμβρίου.
Το κλίμα που διαμορφώνεται αντανακλά και τη δυσανεξία που αρχίζει να διαμορφώνεται στους κόλπους των εταίρων-δανειστών, συνεπεία των καθυστερήσεων και αστοχιών που σημειώνονται στην υλοποίηση του προγράμματος και των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από τον Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο υπενθύμισε στην κυβέρνηση την υποχρέωση που ανέλαβε με το μνημόνιο ΙΙΙ, για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και επισήμανε τις συνέπειες που συνεπάγονται για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης η μη συμμόρφωση και η μη τήρηση των συμπεφωνημένων. Παράλληλα, την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά της περαιτέρω συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι εταίροι επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, καθώς ανησυχούν για περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρόγραμμα. Ετσι, λίγες μόνο ώρες θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών ως προς τα 13 προαπαιτούμενα της 2ης λίστας.
Στο τραπέζι ο ΑΔΜΗΕ
Το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρεία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς. Τονίστηκε ακόμη ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται μπορεί να εξασφαλιστεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρείας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρείας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.
Παρά τις διαφωνίες που καταγράφηκαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
Η παρέμβαση Κοστέλο είχε αποδέκτη τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος στο νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους εισήγαγε και ψήφισε τροπολογίες, με τις οποίες διορίζονται διευθυντές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κι αντιμετωπίζονται κι άλλα ζητήματα του χώρου. Στην επιστολή του προς τον κ. Φίλη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι «η ψήφιση των τροπολογιών δεν ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο», γεγονός «που θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, για την εφαρμογή του προγράμματος του ESM». Με δημόσια δήλωσή του, ο κ. Φίλης υποστήριξε χθες ότι το υπουργείο Παιδείας «νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και στις υποχρεώσεις της χώρας. Και, βεβαίως, με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά».
Οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Βερολίνο φαίνεται να επιστρέφουν σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης έντασης, με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα, προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι «εμείς δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε από θέση αρχής ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη απ’ αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επέκρινε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ για επιμονή σε «εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις που δεν τις αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε και η κοινωνία, και πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους».
Απαραίτητη προϋπόθεση
Τις δηλώσεις Τσίπρα κλήθηκε να σχολιάσει χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρατήρησε ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», καλώντας την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση. Ο κ. Σόιμπλε, όπως και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία, θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει την έγκρισή του στη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
«Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το «τι δεν θέλει να τηρήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς -όπως είπε- βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος. Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς τη στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για τη στάμνα». Η κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, απάντησε: «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ».
Απάντηση από την «Die Welt»
Στη Γερμανία, χθες, η εφημερίδα «Die Welt», μετά τον θόρυβο και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στο άρθρο της περί «ακυβερνησίας στην Ελλάδα», επανήλθε με την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις καταδεικνύουν τις εσωτερικές δυσκολίες της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, «μετά το καυτό καλοκαίρι είχε επέλθει για πολλούς μήνες ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δανειστών… Προφανώς αυτό, όμως, αλλάζει τώρα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για δυσαρέσκεια στις τάξεις Ευρωπαίων πολιτικών, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Με προθεσμίες στις αποσκευές
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από τις διήμερες επαφές στο Eurogroup και στο Ecofin με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στις αποσκευές του, το οποίο προβλέπει τρεις προθεσμίες:
1. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ως προς το περιεχόμενο της λίστας μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (σ.σ.: η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει και μια τελική συνάντηση με τους θεσμούς το μεσημέρι της Παρασκευής πριν οι εκπρόσωποι αναχωρήσουν από την Αθήνα).
2. Ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα έως τις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι το βράδυ της επόμενης Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι ένα ακόμη νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και
3. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει και το συνοδευτικό κείμενο της τελικής λίστας με τα 13 προαπαιτούμενα που αποκάλυψε η «Ν».
Ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα του Εurogroup δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα και για τα όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Κόκκινα» δάνεια: Πλήρες άνοιγμα ζητεί η τρόικα
Κοινό τόπο» για το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αναζητούν από χθες το βράδυ οι επικεφαλής του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη. Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς οι μεν δανειστές επιμένουν στη θέσπιση ενός πλαισίου το οποίο θα επιτρέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα πλαίσιο που θα προβλέπει την πώληση στεγαστικών δανείων σε funds.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, από τη στιγμή που οι δανειστές έχουν απορρίψει την πρόταση για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μόνο που μπορεί να αποδεχθεί πλέον η κυβέρνηση είναι η δημιουργία κοινών σχημάτων διαχείρισης μεταξύ των τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια θα παραμένουν στη δικαιοδοσία των τραπεζών.
Αναφορικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, η κυβέρνηση αποδέχεται υπό όρους να πωλούνται σε funds, αλλά επιδιώκει να θέσει μια σειρά ασφαλιστικών δικλίδων, όπως η μη πώληση δανείων επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, οι όροι με τους οποίους μέρος των ανεξόφλητων δανείων στις τράπεζες θα μετατρέπεται σε μετοχές υπέρ των πιστωτών, ή οι προϋποθέσεις με τις οποίες οι τράπεζες θα παρέχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις που οι οφειλές τους ή η δομή τους αναδιαρθρώνεται.
Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και η δέσμευση για την έκδοση υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, αλλά και η έκδοση του Π.Δ. που προβλέπει την ίδρυση δικτύου ενημέρωσης των δανειοληπτών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα βρίσκονται στην τελική φάση της διαμόρφωσής τους.