Skip to main content

«Βέβαιη» η Τζάνετ Γέλεν για την έγκριση από τις ΗΠΑ του παγκόσμιου εταιρικού φόρου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «βέβαιη» ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει τη νομοθεσία για την εφαρμογή μιας παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα θεσπίζει έναν ελάχιστο διεθνή φόρο 15% στις μεγάλες εταιρείες.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΟΣΑ, αποσκοπεί στο να σταματήσει τις διεθνείς εταιρείες να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς με την εγγραφή τους σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές.

«Είμαι βέβαιη ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να συμμορφωθούμε με τον ελάχιστο φόρο θα συμπεριληφθεί σε ένα διακομματικό πακέτο», δήλωσε η κ. Γέλεν στο ABC, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που συζητείται επί του παρόντος στο Κογκρέσο.

Το πακέτο δαπανών τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η διαδικασία γεφύρωσης και διακομματικής συμφωνίας στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό είναι μια πολιτική κίνηση που θα επέτρεπε στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία με μικρή πλειοψηφία, να ενεργούν χωρίς ψήφους των Ρεπουμπλικανών.

«Ελπίζω ότι  θα περάσει και θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους», δήλωσε ο Γέλεν, επαινώντας την «ιστορική» συμφωνία.

Τα 136 έθνη που συμμετέχουν τώρα με την παγκόσμια φορολογική συμφωνία αντιπροσωπεύουν το 90 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα μπορούν να αποφέρουν περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έσοδα.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι χώρες στοχεύουν να υπογράψουν μια πολυμερή σύμβαση το 2022, με το βλέμμα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης το 2023.

Κάθε χώρα στη συμφωνία πρέπει τώρα να ενσωματώσει τη συμφωνία στη δική της νομοθεσία. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα ερωτήματα, όπως η ικανότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσει τη μεταρρύθμιση μέσω του Κογκρέσου.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να συμπεριλάβουν το μέτρο στο πακέτο δαπανών υποδομής των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η πλειοψηφία τους στη Γερουσία είναι τόσο μικρή που το κόμμα δεν μπορεί να αντέξει καμία απόκλιση μεταξύ των τάξεων τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP και Reuters