Skip to main content

Talk of the market: Το βλέμμα σε ελκυστικές αποτιμήσεις και …πληθωρισμό

Στον πληθωρισμό εστιάζεται το ενδιαφέρον και με βάση τις προειδοποιήσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, η αύξηση πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα θα έχει διάρκεια, πιθανότατα μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα μηνύματα είναι εμφανή και στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από αύξηση 1,9% τον Αύγουστο. Οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν εμφανείς για έναν ακόμη μήνα στις μεταφορές (+7,8% ετησίως) λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα (+18% ετησίως), καθώς και στο κόστος στέγασης (+4,7% ετησίως) λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας (πετρέλαιο θέρμανσης στο +29% και φυσικό αέριο στο +109%). Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν επίσης στα τρόφιμα και ποτά (+3,1%). Από την άλλη πλευρά, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις υπηρεσίες επικοινωνίας (-2,5%) και στα είδη ένδυσης και υπόδησης (-0,5%).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διαχείριση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, πέρα από το πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών που υλοποιείται. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μέτρα, μεταξύ των οποίων επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης, με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+25,5% σε σχέση με -14,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2020) και της μεταποιητικής παραγωγής (+6,2%). Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2021 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,5%.

Στο Χρηματιστήριο, με ρευστοποιήσεις κερδών άνοιξε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών ευνόησε αγοραστικό ενδιαφέρον και άνοδο των τιμών των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 2,47% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 2,31%. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε ελαφρώς στα 59 εκατ. ευρώ κατά μ.ο. έναντι 55 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από το βελτιωμένο κλίμα προς τα τέλη της εβδομάδας ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Η Eurobank υπέγραψε με τον όμιλο doValue συμφωνία για την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPE) της τράπεζας ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, συναλλαγή Mexico. Παράλληλα συμφώνησαν οι δύο πλευρές για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού από τη doValue Group. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον ΔΕΣΦΑ το νέο Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2031. Περιλαμβάνει έργα με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 830 εκατ. ευρώ, από τα οποία 183 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε νέα έργα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί στο δεκαετές πρόγραμμα της περιόδου 2021-2030.

To εργοστάσιο της ELPEN στο Πικέρμι, καθώς και το υπό κατασκευή Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας της εταιρείας στα Σπάτα επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven. Σημειώνεται ότι το νέο Πάρκο Έρευνας & Καινοτομίας αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου της ELPEN, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Έχει ορίζοντα υλοποίησης μια τετραετία και όταν ολοκληρωθεί θα είναι σημείο αναφοράς, μαζί με άλλα διακεκριμένα κέντρα στον κόσμο, στις επιστήμες της υγείας.

naftemporiki.gr