Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Απίθανη η προοπτική για ουσιαστική συμφωνία

Από την έντυπη έκδοση

Με διαφορές σε πολλά βασικά ζητήματα προσέρχονται στην τελευταία του έτους Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η Γαλλία και η Γερμανία, γεγονός που καθιστά πλέον απίθανη την προοπτική για μία ουσιαστική συμφωνία σε θέματα οικονομικής μεταρρύθμισης, συμφωνία η οποία θα έδιδε στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι την πολιτική κάλυψη να προχωρήσει άμεσα σε πλήρης κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα βρει τη Γαλλία και τη Γερμανία σε διαφορετικά στρατόπεδα σε κορυφαία θέματα, από μείωση του ελλείμματος έως δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, σύμφωνα με αξιωματούχους από Παρίσι και Βρυξέλλες. «Η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεργαστούν όπως κάνουν πάντα, όμως αυτή δεν πρόκειται να αποτελέσει μία σύνοδο που θα φέρει αλλαγές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος.

Σίγουρα, ο κ. Ντράγκι δεν χρειάζεται πολιτική κάλυψη για να αρχίσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: με την Ευρωζώνη να αντιμετωπίζει ακόμη ένα έτος βραδείας ανάπτυξης και πραγματικό κίνδυνο αποπληθωρισμού, λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου, υπάρχει «ευρεία συναίνεση» μεταξύ των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ για ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναμένεται να διαμηνύσουν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαιτείται χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών, ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις και να βρουν χρόνο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ηδη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει κάνει περιοδεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τους τελευταίους μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη γαλλική πρόταση, η οποία επιμένει σε στρατηγικές ανάπτυξης, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Ομως, η γαλλική εκστρατεία όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τη Γερμανία, αλλά έχει προκαλέσει ένταση και στις δύο πλευρές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει επιδείξει από την πλευρά της κάποια μορφή ευελιξίας στις εκκλήσεις προς τη Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση, καθιστώντας όμως σαφές ότι οιοδήποτε μέτρο, είτε φορολογικές περικοπές είτε αύξηση των επενδυτικών δαπανών, μπορεί να αποδώσει μόνο εάν η κυβέρνηση παραμείνει δεσμευμένη στον στόχο της για μηδενικό έλλειμμα το επόμενο έτος.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να προσφέρουν την υποστήριξή τους στο επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ. Μολονότι Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν επισήμως το σχέδιο, Γάλλοι αξιωματούχοι το χαρακτηρίζουν κατ’ ιδίαν απογοητευτικό, με το σκεπτικό ότι περιλαμβάνει ελάχιστο δημόσιο χρήμα και βασίζεται σε ένα αβέβαιο χρονοδιάγραμμα. «Είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, όμως περιμέναμε περισσότερα», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος.