Με ανοδικό βηματισμό ξεκίνησε η παγκόσμια κεφαλαιαγορά τον τελευταίο μήνα του επεισοδιακού 2020 καθώς κέρδη εμφανίζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street. Εδώ μπορεί να εμφάνισε μεγάλα κέρδη ο ΓΔ αλλά δεν μπορούσε να είναι διαφορετική η προσπάθεια των θεσμικών για να αλλάξουν την μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς από πτωτική σε ανοδική. Γιατί αυτό συνέβη από τη δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου και μετά με αποτέλεσμα να περάσουν πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών οι βασικοί δείκτες και ο ΔΤΡ που αποτυπώνει τη δυναμική του τραπεζικού κλάδου ο οποίος έχει σημαντική βαρύτητα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Για τη διάθεση για ρίσκο θα παίξει ρόλο το να διατηρηθούν οι τιμές τους σταθερά πάνω από τους ΚΜΟ200 και να παραμείνει ο τζίρος στα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων δηλαδή πάνω από τα 75 εκατ. ευρώ.
Το άλμα – θαύμα στις δημοπρασίες χθες, ήταν ότι πρέπει, για κερασάκι στην τούρτα του Νοεμβρίου που θα μείνει στην ιστορία, ως ο μήνας που… παρεξηγήθηκε από όλους τους συντηρητικούς επενδυτές.
Η στατιστική προϊστορία σε ψυχολογικό επίπεδο δεν επιτρέπει ενθουσιασμό καθώς στην Αθήνα η απογοήτευση που εισέπραξαν οι αισιόδοξοι τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος το καλοκαίρι οδηγεί σε επιφυλακτική στάση. Αλλά η στατιστική ανάλυση με τους βασικούς δείκτες πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών επιτρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για συνέχεια στην άνοδο την οποία σήμερα συντηρούν τα κέρδη των ασιατικών χρηματιστηρίων και οι θετικές μεταβολές των futures των δεικτών της Wall Street.
Χωρίς σκοπιμότητες για ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων των ξένων θεσμικών οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να είναι αμελητέα η επίδραση όσων έχουν προγραμματιστεί για την ΕΕ και την ΕΚΤ στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη. Στην τελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν όντως δύσκολο να κρατηθούν τα επίπεδα των τιμών που κατακτήθηκαν με μια αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων. Τα futures των δεικτών της Wall Street δεν ήταν με μεταβολές που θα ενίσχυαν τη διάθεση για ρίσκο. Αντίθετα τα κέρδη ορισμένων blue chip μέσα στο Νοέμβριο των ανατροπών, ήταν σαφές πως δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν και άλλο χωρίς πρώτα να ψαλιδιστούν από κινήσεις για ενθυλάκωση μέρους εξ αυτών τουλάχιστον.
Οι δείκτες στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης εμφάνιζαν επίσης απώλειες, αλλά τις είχαν σχηματίσει μετά από διαφορετική πορεία. Αξίζει απλώς να ληφθεί υπόψη πως η Αθήνα είχε ανεξαρτησία στην διαμόρφωση της δυναμικής της. Από την πρώτη ώρα εδώ, είχαν οριστεί τα όρια διακύμανσης ήτοι το κατώτερο στις 730,70 από τις 10:35 και το ανώτερο από τις 10:50 στις 740,21 και μετά ξανά στις 11:16 σημειώθηκαν οι 740,45, ανώτερο μήνα και εξαμήνου. Αμέσως μετά την διπλή εγγραφή της οροφής των 740 μονάδων, επικράτησαν πιέσεις σταθερά, με κατάληξη μια πλάγια κίνηση μετά τις 13:35 και ως τις 14:10 μεταξύ 732 και 733,5 μονάδων. Το επίσης ενδιαφέρον από τη διαπραγμάτευση ήταν ότι με το που ορίστηκε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι ρυθμοί χαμήλωσαν, ενώ 18 blue chip εμφάνιζαν μεταβολές από +0,6% ως -0,8%.
Στην Αθήνα από τις 16:07, όταν ο τζίρος έπιασε τα 69 εκατ. ευρώ είχαμε νέο χαμηλό, που δεν εξέπληξε. Αφού επί τρεις ώρες δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από μια συσσωρευτική ταλάντωση γύρω από τις 732 μονάδες. Το αναφέρουμε γιατί μας εντυπωσίασε η αντίδραση των θεσμικών, για μια τιμή που ήταν μόλις 0,21 της μονάδας χαμηλότερα, τον επανέφεραν από τις 730,59 στις 732,12 σε δυο λεπτά και κατόπιν, η νευρικότητα που εγκαταστάθηκε υπογράμμισε τη διάθεση για να δοθούν μάχες για τον σχηματισμό των τιμών ως το τέλος της συνόδου. Παράλληλα φάνηκε η πρόθεση να μην εμφανιστούν ακόμα, τιμές κάτω των 730.
Μπορεί να μην εμφάνισε τελικά καθοδική μεταβολή η αγορά, αλλά το είδος των παρεμβάσεων και το γεγονός πως εκτόξευσε τον τζίρο η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, δεν βοήθησαν στην διατήρηση της αισιοδοξίας που υπήρξε την Παρασκευή. Άλλωστε οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών για τα όρια της κίνησης του ΓΔ ανέφεραν ως πιθανή οροφή τις 740 μονάδες από την αρχή της περασμένης βδομάδας και χθες δυο φορές ο μέσος όρος υποχώρησε αφού πρώτα χτύπησε τιμή οριακά πάνω από τις 740 μονάδες. Οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών αποτυπώνουν μετριοπαθή επιφύλαξη για τη συνέχεια στη βδομάδα.
Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Βραχυπρόθεσμα, η είσοδός μας στην περιοχή των 730 – 750 μονάδων, ενδέχεται να μην ‘παραδοθεί’ το ίδιο εύκολα. Η επίσπευση της έγκρισης των εμβολίων στηρίζει τις Αγορές. Σήμερα ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, ενώ μετά την συνεδρίαση ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΤΕ και ΕΧΑΕ”.
Η Merit Sec. επισήμανε: Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο o ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 671 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 720 μονάδες και δεύτερο οι 710 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 740 και 750 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με πιέσεις αποχαιρέτησαν τον Νοέμβριο οι επενδυτές στη Wall Street. Στο μήνα που ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1987 (+11,9%). Αντίστοιχα οι S&P και Nasdaq κέρδισαν +10,8% και +11,8% τον Νοέμβριο.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,91% ή 271,73 μονάδες, στις 29.638,64, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,46% στις 3.621,63 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,06% στις 12.198,74 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3%) και Intel (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-4,6%) και Dow Inc. (-4,4%).
Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ δήλωσε πως τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, μετά την ανακοίνωση της Moderna Inc ότι καταθέτει αίτηση έγκρισης στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, μία εβδομάδα μετά τις BioΝTech/Pfizer.
Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της IHS Markit είναι η S&P Global, έναντι τιμήματος 44 δις δολαρίων, σε μία κίνηση που θα ενώσει δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους δεδομένων της Wall Street.
Η κυβέρνηση Trump αναμένεται να προσθέσει στη «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών SMIC και την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και αερίου CNOOC σύμφωνα με έγγραφο και πηγές που επικαλείται το Reuters.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI και του χρυσού σημείωσαν πτώση -0,4%. Συνολικά το Νοέμβριο, το πετρέλαιο κέρδισε +27% και ο χρυσός έχασε -5,6%
Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,84%.
ΕΥΡΩΠΗ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι η πανδημία κορωνοϊού επιτάχυνε τις αλλαγές που ήδη συνέβαιναν, ιδίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και των πράσινων τεχνολογιών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία είναι «εξαιρετικά σημαντικά» για την παροχή υποστήριξης στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι επενδυτές όμως επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας,Τζορτζ Γιούστις, δήλωσε ότι Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία για το Brexit.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,98% στις 389,36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,59% στις 6.266,19 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,33% στις 13.291,16 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,42% στις 5.518,55 μονάδες. Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από το 1986 για τον Stoxx 600 με άλμα 14%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα +0,3% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,1998 δολάρια.
ΧΑ
Το +0,04%, ήρθε μετά από εκρηκτικές συναλλαγές και εκρηκτικότερο φινάλε
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και τελευταία του Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν αρκετές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει η πορεία του ένα ανάποδο Π με την τελευταία ακμή αρκετά μικρότερη από πρώτη ωστόσο η αγορά έκλεισε με κέρδη, ενώ ο ΓΔ δεν ξεπέρασε τις 737 μονάδες. Υπήρξε μεγάλο διάστημα με πλάγια και νευρική κίνηση ανάμεσα στις 730,5 και 733,5 μονάδων από τις 12:45 ως τις 16:32. Άλλη μια μέρα την τελευταία ώρα η ζήτηση προκάλεσε αναζήτηση ψηλότερων επιπέδων που έφεραν το κλείσιμο 3,5 πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας. Ενώ ο ΔΤΡ με μέτρια κέρδη ή απώλειες στο πρώτο τρίωρο είχε πτώση -1,27%, στις 17:00 και στις 17:12 χτύπησε στις 400,49 με κλείσιμο στο -0,09%. Οι θεσμικοί έχοντας ανατρέψει την καθοδική κίνηση μετά τις 16:07, που έφερε το κατώτερο μέρας, τον οδήγησαν οριακά πάνω από τις 736,9 μονάδες με μεταβολή τελικά της τάξης του +0,04%.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 735,56 με πτωτικό χάσμα (1,04 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (736,60), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με καθοδική ορμή που τον πέρασε ξυστά πάνω από τις 730,70 μονάδες στις 10:35. Τότε ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του ως τις 16:07 που εμφανίστηκε το τελικό κατώτερο και ήταν οι 730,59 από 726,43 μονάδες την Παρασκευή. Μικρής διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 10:50 η κορυφή στις 740,21 μονάδες και επέστρεψε ο ΓΔ σε αυτά τα επίπεδα στις 11:16, όταν ο μέσος όρος άγγιξε τις 740,45 από 737,45 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 732,82 και με τις δημοπρασίες σκαρφάλωσε κατά 4,1 μονάδες. Η αγορά μετά το πρώτο δίωρο στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για αναδιάρθρωση των θέσεων σε blue chip εκτός από τις Τράπεζες.
Ξένοι θεσμικοί και αγορές
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ανοδική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ αναγκάστηκε να περάσει οριστικά πάνω από τις 732,30 μονάδες από τις 16:40, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ψηλότερα. Ήταν νευρικό και με επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από μεταβαλλόμενης τάσης κίνηση με τον ΓΔ, από τις 733,9 προς τις 733,14 μονάδες, από τις 13:30 ως τις 14:30.
Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μετά από νευρική και ανοδική πορεία στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα που έγινε με πτωτικό χάσμα, εμφάνισαν μετά το πρώτο δίωρο μέτρια ανοδική μεταβολή αλλά από τις 12:30 είχαν όλοι καθοδική δυναμική και μετά τις 13:30 είχαν αρνητικές μεταβολές από -0,6% και κάτω. Απόκτησαν αργότερα ανοδική κίνηση πριν την έναρξη της Wall Street. Όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη των Dow και S&P500, η δυναμική ήταν νευρική αλλά πτωτική και συνέβαλλε στην μείωση της διάθεσης για ρίσκο στην ΕΕ. Συνεπώς, είχαμε μικτής κατεύθυνσης τάση στην Ευρώπη, με κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά με το άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα δεν είχαμε, αυτή τη φορά, συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική. Στις δημοπρασίες, είχαμε κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,3 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 9 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 50,062 από 50,197 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, εκτός Τραπεζών, για τα κέρδη τους από +2,00% και πάνω οι ΑΡΑΙΓ +6,89%, ΑΔΜΗΕ +6,12%, ΣΑΡ +2,75%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,47%, και ΟΤΕ +2,27%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -2,00% εμφανίζονται οι ΕΛΠΕ -3,76%, ΕΧΑΕ -2,91% ΕΕΕ -2,30% και ΟΠΑΠ -2,07%.
Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 12,680 από 4,267 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ ΟΤΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρώς ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,634% από 0,648% την προηγούμενη.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,09%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,55% από +0,85%, την ΕΤΕ στο -0,20% από +4,11%, ΕΥΡΩΒ στο -1,65% από +3,79% και την ΠΕΙΡ στο +0,90% από +1,09%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,39% από +0,35%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 16) έναντι των καθοδικών (9 από 7) και δυο, τις ΤΕΝΕΡΓ ΤΙΤC, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,04% οδηγήθηκε στις 736,92 από 736,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1753,54 από 1753,75 με πτώση -0,01%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος λόγω αναδιάρθρωσης στους δείκτες MSCI διαμορφώθηκε στα 209,084 από 91,273 από 81,666 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,680 από 4,267 από 4,275 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 41 από 69, των καθοδικών 54 από 30 και οι αμετάβλητες ήταν 27 από 16.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Αποτυπώνοντας μέτριες επιφυλάξεις ξεκινάνε τον Δεκέμβριο τα ΣΜΕ του 25αρη
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο από τις 10:44 ως τις 12:08 και έκτοτε σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 3,44 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 0,21 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1735,58 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:07. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:16 και ήταν οι 1761,46 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1741,33. Το κλείσιμο στις 1753,54 από 1753,75 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,01% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 15,649 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1620 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1759,75 μονάδες, κατώτερο τις 1732,00 και τελευταίες πράξεις στις 1747,50 από 1749,00 μονάδες την Παρασκευή, τα ανοικτά συμβόλαια περιορίστηκαν σε 4117 από 4209. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 41 συμβόλαια με ανώτερο τις 1755,00 μονάδες, κατώτερο τις 1739,50 με τελευταίες πράξεις στις 1746,00 από 1749,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 372 από 336.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο αισθητά. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 13 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1700 ως τις 1800 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1675 ως τις 1775 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς μονιμοποιείται το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 10000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ, στα 1500 για ΦΡΛΚ, στα 1200 για ΜΠΕΛΑ και στα 700 για ΛΑΜΔΑ.
Το ωραιότερο συμπέρασμα από τη χθεσινή εικόνα αφορούσε στις Τράπεζες και το δείκτη τους, που σε σχέση με τα τεράστια κέρδη στο μήνα πιέστηκε λίγο και παράλληλα στις δημοπρασίες ξεχώρισε. Καθώς από απώλειες -1,23% έπεσε οριακά -0,09% παραμένοντας ψηλότερα από τις 400 μονάδες. Δηλαδή πιο πάνω από τους απλό και εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών, που στατιστικά επιτρέπει να θεωρήσουμε, πως είναι πιθανό παρά τα τεράστια κέρδη του ΔΤΡ στο Νοέμβριο, +70% χονδρικά, να υπάρξει συνέχεια στην άνοδό του.
Η Merit Sec. πιστή στην ανάλυση εταιρικών αποτελεσμάτων και δραστηριοτήτων επισήμανε:
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ‘Ηρακλής 2’ θα ξεκινήσει να υποδέχεται τιτλοποιήσεις το Μάιο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ ως το Δεκέμβριο του 2022.
- Η Lamda Development ανακοίνωσε την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών Ξενοδοχείων και των αντίστοιχων Τουριστικών – Οικιστικών Συγκροτημάτων, στο Παράκτιο Μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός, μοναδικής αρχιτεκτονικής, Ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς Ξενοδοχείου πέντε αστέρων, κατά μήκος του Παραλιακού Μετώπου. Και τα δύο Ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από Οικιστικά Συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί Εμπορική Ζώνη με Πολυτελή Καταστήματα, Χώρους Εστίασης και Ψυχαγωγίας. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο Ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα Τουριστικά – Οικιστικά Συγκροτήματα, ανέρχεται σε €300 εκατ.
- Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου για την ΤΕΝΕΡΓ. Η αύξηση της κερδοφορίας κατά 235% σε ετήσια βάση, προήλθε από έκτακτα κέρδη ύψους €27,7 εκατ., από την πώληση του Αιολικού Πάρκου ‘Mountain Air’ στις ΗΠΑ και από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή (16%, από 27%). Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €191,1 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω της πώλησης του Αιολικού Πάρκου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9% σε ετήσια βάση.
- Βελτιωμένα τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου του Ελλάκτωρα, με σταθερά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €39 εκατ. και οριακές ζημίες €16 εκατ. Η Εταιρεία παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές εισροές €41 εκατ., από εκροές €68 εκατ. πέρυσι, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €42 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και να διαμορφωθεί στο €1,01 δις.”
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η Αγορά χαρίζει συγκινήσεις από άλλες εποχές, αν και απέχει αισθητά από τα προ κρίσης επίπεδα. Παρόλα αυτά πολλοί τίτλοι είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε, με τον Τραπεζικό να είναι ο μεγαλύτερος “υπαίτιος” για την υστέρηση της Αγοράς. Το Χ.Α., από την στιγμή που έχει ρευστότητα, μπορεί να ψάξει να βρει διαφυγή σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε που επενδύουμε και όχι που κάνουμε trading.
Τα αποτελέσματα συνεχίζονται, με τους Επενδυτές να τα ακούνε μετά από πολύ καιρό, κάτι που δείχνει ότι οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται, σε μία Αγορά που έχει χαρακτηριστικά “bull market”. Το ότι κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί, θα πρέπει να αυξήσει τα αντανακλαστικά μας, μιας και μετά από αυτό μπορεί να έχουμε ανάπαυλα στην κίνηση, με μία διόρθωση να αρχίσει φαίνεται πιθανή.
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μία κορυφή, ή ένα χαμηλό, αλλά όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος, καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στην διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο. Μπορεί τα γρήγορα κέρδη να αρέσουν, παρόλα αυτά μία στρατηγική θα πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την ψυχολογία.
Έτσι λοιπόν η ζώνη του 750 – 770 θέλει την απαραίτητη προσοχή μας, από την στιγμή που πληρωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει καμία αλλαγή στην τάση. Η εβδομάδα που ξεκίνησε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας αφήσει ‘ασυγκίνητους’, μιας και έχει τόσα νέα που το volatility μπορεί να έχει την τιμητική του. Αποτελέσματα, Eurogroup, ΜSCI, αλλά και το investor day της ΔΕΗ, είναι μερικά που θα δούμε σήμερα και τις επόμενες μέρες.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα την Τρίτη 1/12 και συνέχισαν ανοδικά, λόγω της προοπτικής εμβολιασμού για τον COVID-19, αντιστρέφοντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, όπου οι επενδυτές ενθυλάκωσαν κέρδη στο τέλος ενός μήνα με ρεκόρ ανόδου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,26% αρχικά σήμερα μετά το κλείσιμο του μήνα 9% υψηλότερα, στον καλύτερο Νοέμβριο από το 2001. Αλλά στις 7:50 δική μας ώρα εμφάνιζε κέρδη +1,31% ευρισκόμενος κοντά στις 630 μονάδες. Ο Ιαπωνικός Nikkei και στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 ήταν +0,9% ο καθένας υψηλότερα, στην αρχή της διαπραγμάτευσης αλλά στις 7:50 δική μας ώρα ο Nikkei ήταν στο +1,29% με τον Αυστραλιανό μέσο όρο στο +1,08% ενώ ο KOSPI στη Νότια Κορέα αυξήθηκε 1,4% αρχικά και στη μέση της συνόδου κέρδιζε +1,70%.
Ο δείκτης blue-chip CSI300 της Κίνας ήταν 0,72% υψηλότερα αρχικά αλλά στις 7:55 κέρδιζε +1,78%, μετά από στοιχεία τη Δευτέρα που έδειχναν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.
Η Wall Street ήταν πιο αδύναμη τη Δευτέρα, εν μέρει λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων, καθώς οι επενδυτές εξαργύρωσαν τα κέρδη τους μετά από έναν ισχυρό μήνα που σφραγίστηκε από τις ανακοινώσεις των εμβολίων COVID-19 που αναπτύσσονται, γεννώντας ελπίδες για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος.